Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra

portul constanta
Timp necesar citirii: 3 minute

Portul Constanta este asezat pe coasta de vest a Marii Negre intinzandu-se pe o suprafata totala de 3 926 hectare.

Portul Constanta: Scurt Istoric

In primii ani ai secolului XIX o companie engleza obtine concesionarea Portului Constanta si demareaza primele lucrari de infrastructura. Portul a fost legat de orasul Cernavoda printr-o linie de cale ferata. Adevarata dezvoltare a portului a inceput insa o data cu alipirea Dobrogei la Romania, in anul 1878. S-au realizat ample lucrari de dezvoltare a infrastructurii sub coordonarea inginerului Anghel Saligny. Lucrarile au continuat si in perioada interbelica si s-au desfasurat chiar si dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. In acea perioada portul s-a extins considerabil si a fost modernizat, amplificandu-se legaturile cu alte mari porturi ale lumii si intensificandu-se traficul de marfuri.

Mergi la Galeria Foto

Portul Constanta: Organizare si subdivizuini

Portul Constanta este segmentat in trei subdiviziuni:

Portul Fluvial

Portul Fluvial este capabil de a opera peste 10 milioane de tone de marfuri anual. Portul Fluvial permite accessul tuturor tipurilor de nave fluviale. Aproximativ 200 de nave fluviale trec zilnic prin acest port.

Portul Turistic

Portul Turistic Constanta reprezint un important punct de reper pentru toate navele de pasageri care navigheaza pe de-a lungul coastelor Marii Negre.

Portul Maritim

Portul Maritim opereaza anual peste 100 000 000 de tone de marfuri. Portul este deservit de 140 de dane complet functionale si este capabil de a primi nave avand o capacitate de pana la 220 000 de tone deadweight (tdw).

Portul Constanta are mai multe terminale pentru diverse marfuri:

  • Vrac Solid

In terminalul Vrac solid se opereaza o mare varietate de marfuri, cum ar fi carbune, minereu, ciment vrac, cereale, cocs, materiale de constructii, si multe altele.

  • Vrac Lichid

Terminalul Vrac Lichid poate opera produse petroliere atat rafinate cat si nerafinate, titei, etc.

  • Containere

Terminalul de Containere din Portul Constanta este cel mai mare terminal de acest tip de la Marea Neagra, avand o capacitate anuala de peste un milion TEU (Twenty-foot Equivalent Unit).

  • RO-RO & Ferry

Acest terminal poate primi nave cu o capacitate de pana la 4 800 de vehicule sau legaturi prin ferry-boat cu toate celelalte state riverane Marii Negre.

  • Pasageri

Terminalul de pasageri are o capacitate de peste 100 000 de pasageri anual.

  • Marfuri generale

In acest terminal se lucreaza cu o gama larga de marfuri, inclusiv produse alimentare, produse chimice, produse metalice, cherestea, si multe altele.

Portul Constanta are legaturi feroviare si rutiere cu toate rutele importante de transport ale tarii. De asemenea, Portul Constanta este cel mai mare port de pe tarmul Marii Negre. Aproximativ 20 000 de oameni lucrau in anul 2007 pe platforma portuara a Constantei.

Citeste si: Statiunea Mamaia – De la inceputuri si pana astazi

In anul 2008 portul Constanta a inregistrat un trafic de marfuri de 61.9 milioane de tone. Din acestea, 11.4 milioane tone au fost transport fluvial si 50.5 milioane de tone transport maritim.

4 Ianuarie 1995 ramane inscrisa in istoria portului ca fiind o zi neagra. In acea zi, in urma unei furtuni puternice, 54 de marinari si-au pierdut viata dupa ce navele pe care se aflau s-au scufundat la mica distanta de tarm.

Portul Constanta: Taxe si Tarife

Portul Constanta ocupa ultima pozitie din punct de vedere al valorii taxelor, conform unui studiu comparativ realizat pe zona Marii Negre. Exista taxe de acces, taxe pentru incarcarea si descarcarea navelor, tarife pentru utilizarea rampei de catre navele RO-RO, si multe altele.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

remorcher Antares port-noaptea night noapte nava King nave GSP-King tugboat caine oras apus macarale port soare

port-constanta

in larg nava in larg Mircea dig GSP Antares platforma NS Mircea Nadezhda Kruzenshtern pescarus Nargys H Four Aida Four Aida cargo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.