Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului

Statue si piata Ovidius
Timp necesar citirii: 4 minute

Statuia poetului Publius Ovidius Naso din municipiul Constanta este un monument asezat in centrul vechi al orasului, in piata Ovidiu. Statuia a fost executata in anul 1887 de catre sculptorul italian Ettore Ferrari. O copie identica a statuii a fost inaugurata in anul 1925 in orasul natal al poetului: Sulmona, Italia.

Statuia este asezata in fata primei cladiri a Primariei Constanta, langa Portul Tomis. Astazi cladirea gazduieste Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Statuia poetului Ovidius ( 43 i.e.n – 17 e.n) a fost unul dintre primele monumente statuare ridicate in orasul Constanta dupa reintrarea Dobrogei sub administratie romaneasca. Statuia este din bronz si il infatiseaza pe poet intr-o atitudine meditativa.

Mergi la Galeria Foto

In anul 1887, dezvelirea statuii poetului Ovidius a prilejuit o adevarata sarbatoare la care au luat parte toti locuitorii orasului, in frunte cu prefectul Constantei, Remus Opreanu. Prefectul a fost si fondatorul „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”.

Statuia este asezata pe un soclu din marmura alba. Pe soclu este incrustata o placa avand gravat un text din „Tristele”, una dintre operele poetului:

„Sub asta piatra zace Ovidiu cantaretul

Iubirilor gingase, rapus de-al sau talent.

O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodata

Te roaga pentru dansul: sa-i fie somnul lin”

La inceput statuia era amplasata cu fata spre nord. In anul 1921, constructia Palatului Primariei a impus mutarea statuii pe locul ei actual. In perioada 1916 – 1918, in timpul ocupatiei germano-bulgare, statuia a fost data jos de pe soclul ei de catre soldatii bulgari pentru a fi luata ca prada de razboi. Ofiterii armatei germane nu au fost de acord cu aceasta, astfel ca statuia a fost adapostita in subsolul Primariei pana in luna Noiembrie a anului 1918.

Viata si opera lui Publius Ovidius Naso

Publius Ovidius Naso, faimos poet al Romei, poate fi considerat un cetatean de onoare al orasului antic Tomis. Poetul s-a nascut la data de 20 Martie 43 i.Hr., la Sulmona, intr-o familie de nobili. Ovidius renunta la cariera de magistrat care era pe placul parintilor sai si incepe sa scrie. A reusit sa intre repede in gratiile familiei imperiale, mai ales datorita poemelor sale de dragoste.

La varsta de 50 de ani, Ovidius se afla in plina glorie si parea ca norocul ii surade din plin. Pe plan sentimental reusise sa-si gasesca implinirea de cand o cunoscuse pe cea de-a treia sa sotie, Fabia. Poetul duce o viata privilegiata in vila lui de langa Capitoliu, alaturi de Fabia si fiica lor, Perilla. Tot atunci poetul termina si „Metamorfozele”, un poem ce incununa sirul operelor constituit din „Iubire”, „Remediul Dragostei”, Ars Amandi”, „Heroidele”, si „Fastele”.

Citeste si: Orasul antic Tomis, loc de exil al poetului Ovidiu

Insa faima, influenta si statutul sau nu i-au fost de ajutor. In anul 8 i.Hr., cand Ovidius era pe insula Elba, imparatul Octavian Augustus a semnat edictul prin care Ovidius era trimis in exil. Imparatul a fost totusi generos: I-a crutat viata si nu i-a confiscat averea. Lipsit de orice speranta, Ovidius a vrut sa-si distruga opera, insa familia si prietenii au reusit sa-i salveze manuscrisele. Poetul se imbarca pe o corabie si paraseste Roma, indreptandu-se catre marginea Imperiului Roman, la malul Pontului Euxin (Marea Neagra). Nu avea sa mai revina niciodata.

Getii l-au primit si l-au adoptat pe poetul roman, desi sufletul lui plangea neincetat dupa Roma. La Tomis poetul scrie „Ponticele” si „Tristele”, piesa de teatru „Medeea”, versuri getice si satira.

Grigore Sauleanu, autorul piesei de teatru „Ovidius”, scrie in revista „Pontica”:

„Ovidius a fost poetul national al Daciei Pontice, primul care a scris în limba stramosilor nostri geto-daci. Poezia lui a fost prima contopire a sufletului latin cu cel dac.”

Motivul exilului lui Ovidius nu avea sa fie dezvaluit niciodata. Romanticii spun ca mania imparatului ar fi fost atrasa de iubirea poetului fata de Iulia, fiica lui Octavian Augustus. Altii considera ca poetul aflase despre un complot impotriva imparatului, pus la cale de catre imparateasa Livia si fiul ei, Tiberius. Octavian isi indepartase toti mostenitorii directi, numindu-l pe fiul sau vitreg succesor al sau. Ovidius incercase sa-i atraga atentia imparatului prin versurile sale, dar a fost aspru pedepsit de catre imparateasa Livia. Nici Octavian, si nici Tiberius, nu aveau sa-l mai ierte pe poet de exil.

Moartea lui Publius Ovidius Naso

Ovidius a murit in anul 17 d.Hr, neconsolat, ducand dorul mult-iubitei sale Roma. Locatia mormantului sau nu este cunoscuta, ramanand inca un mister al Tomisului. In lipsa mormantului sau, iubitorii de poezie si arta vin sa-i aduca un omagiu la statuia de bronz amplasata in centrul vechi, in piata ce poarta numele poetului.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

Piata Ovidiu Muzeul de Istorie Piata Ovidiu 01 Statuia Ovidius Ovidius Ovidiu Statuie

2 Comments

  1. I added a new list. As you’ll see it’s bigger than most of them. I hope you all have had a great week!

Leave a Reply

Your email address will not be published.