Ziua Marinei Romane este o zi importanta pentru toti marinarii, atat civili cat si militari. Marina Militara a Romaniei (Fortele Navale Romane) pune mare accent pe aceasta sarbatoare si, pe langa Divizioanele Nave, participa la demonstratii si cu celelalte structuri ale sale (307 Infanterie Marina, GNFOS, Muzica Militara a Fortelor Navale Romane, Grupul Elicoptere, Academia Navala „Mircea cel Batran”, Grup Scafandri de Lupta EOD, etc.).
Mergi la Galeria Foto
Autoritatile publice si institutiile statului (MApN, MAI) marcheaza aceasta zi prin manifestari si programe cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman. Ceremonii religioase si militare sunt organizate, de asemenea. Festivitatile si activitatile (ateliere de scufundari, Ziua Portilor Deschise, expozitii de armament si tehnica, spectacole oferite de fanfara, ceremonii de comemorare, etc.) se desfasoara pe durata unei saptamani in diverse orase din judetele Constanta si Tulcea (Constanta, Mangalia, Tulcea, Medgidia), culminand cu parada navelor si exercitiile demonstrative ce au loc in data de 15 August, la Constanta.
Incepand cu anul 2009, ziua de 15 august a fost declarata sarbatoare nationala.
Ziua Marinei Romane in istorie
Ziua Marinei Romane a fost sarbatorita pentru prima oara in anul 1902, la data de 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Adormirii Maicii Domnului. Fecioara Maria este considerata a fi protectoarea marinarilor de pretutindeni. La acea data, evenimentul a fost marcat in fata ofiterilor Diviziei de Mare, la bordul crucisatorului Elisabeta, in portul Constanta. Ministrul de razboi, Dimitrie A. Sturdza, a fost prezent la festivitati. Mai mult, pe faleza Cazinoului din Constanta au fost organizate spectacole in aer liber, ample manifestari si focuri de artificii.
Incepand cu anul 1912, sarbatoarea intra sub patronajul Majestatii Sale Regina Elisabeta a Romaniei. Initiativa organizarii festivitatilor a apartinut Societatii Marinarilor Civili „Regina Elisabeta”. Manifestarile au evoluat considerabil ca spectaculozitate si amploare. In perioada interbelica festivitatile si manifestarile au fost sustinute de Yacht Clubul Regal Roman, Liga Navala Romana, si Asociatia Marinarilor Civili „Regina Elisabeta”.
Citeste si: Cazinoul din Constanta
Tot de Ziua Marinei Romane, Majestatea Sa Regele Carol al II-lea hotaraste ca singura scoala ce avea ca scop instruirea marinarilor romani sa poarte numele Scoala Navala a Majestatii Sale „MIRCEA”. Tot atunci a fost creata „Medalia Maritima”, care a devenit „Virtutea Maritima” incepand cu anul 1938.
In perioada 1933-1945 a fost sarbatorita Ziua Apelor. Aceasta sarbatoare preceda Ziua Marinei. La data de 15 august 1936, in cadrul festiv al serbarilor, a fost botezat primul submarin romanesc: NMS Delfinul. Submarinul a fost construit construit la Fiume, in Italia. In 1970 a fost scos din uz. Motorul sau diesel „Krupp” poate fi vazut la Muzeul Marinei din Constanta. Manometrul de adancime este expus la Muzeul Militar National „Regele Ferdinand”. In prezent, Fortele Navale Romane detin un submarin cu propulsie diesel-electrica, clasa „Kilo”, de provenienta sovietica, botezat tot „Delfinul” in memoria primului submersibil.
In anul 1938, din cauza decesului Reginei Maria in data de 18 iulie, s-a decis ca Ziua Marinei Romane sa fie sarbatorita la 8 Septembrie. Pe durata celui de-al doilea razboi mondial, sarbatoarea s-a desfasurat intr-un cadru sobru, de preamarire si comemorare a eroilor marinari. Membrii Comisiei Aliate de Control au luat parte la Ziua Marinei Romane in anul 1945.
Perioada 1950 – 1990
In perioada 1949 – 1953, Ziua Marinei Romane s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS. Aceasta era sarbatorita in ultima duminica a lunii iulie.
Incepand cu 1 august 1954, Ziua Marinei Romane a fost serbata de Ziua Fortelor Maritime Militare. Programul sarbatorii a fost puternic politizat si adaptat ideologiei comuniste.
Din anul 1960 festivitatile capata puternice accente propagandistice. Manifestarile includeau inmanarea de catre delegatii de marinari a unor machete de nave, conferinte despre semnificatia sarbatorii sustinute in intreprinderi de catre propagandisti si ofiteri, vizite ale pionierilor pe navele scoala „Libertatea” si „Mircea”, iesiri in larg cu navele scoala, etc.
Semnificatia religioasa, crestin-ortodoxa, a sarbatorii a fost inlocuita cu una mitologica. Aceasta s-a manifestat prin participarea la festivitati a zeului Neptun, patron al jocurilor si intrecerilor marinaresti.
Incepand cu anul1970, la Constanta sunt organizate timp de doua saptamani „Serbarile Marii”. Acestea se incheiau cu Ziua Marinei Romane.
1990 – Prezent
Incepand cu 1990, autoritatile romane au reluat traditia de a celebra Ziua Marinei o data cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, in data de 15 august. Astfel ca pe 15 august 1991 s-a desfasurat o impresionanta parada navala. Aceasta a fost completata de evolutia spectaculoasa a elicopterelor de lupta din cadrul Fortelor Aeriene Romane. In plus, numeroase demonstratii sportive marinaresti sustinute de echipajele unor ambarcatiuni cu vele si rame si de catre scafandrii militari au avut loc.
In premiera, la festivitatile din Constanta, au fost prezente si echipajul navei militare sovietice „AZOV”, nava de patrulare „SMELI” apartinand Fortelor Navale Bulgare, distrugatorul turc „KOCATEPE”, si echipajul crucisatorului american „USS BELKNAP”.
Spre deosebire de editiile precedente, in anul 1999, festivitatile dedicate Zilei Marine Romane au avut loc in portul Constanta, in zona farului Carol I si la Cuibul Reginei.
Festivitati ce au loc de Ziua Marinei Romane
In fiecare an, de Ziua Marinei Romane, se desfasoara o serie de festivitati ce includ:
- Inaltarea Pavilionului si a Marelui Pavoaz: acesta este un moment solemn al inceperii ceremoniilor militare. Este un moment specific zilelor de mare sabatoare in cadrul Fortelor Navale Romane.
- Lansarea ancorelor si coroanelor de flori pentru a cinsti memoria eroilor marinari cazuti la datorie.
- Parada Navala, care cuprinde atat nave de lupta maritime si fluviale, cat si nave civile.
- Sosirea zeului Neptun, stapan al oceanelor, marilor si fluviilor. Neptun da botezul marinaresc si declara deschise jocurile marinaresti pe apa.
- Botezul marinarilor.
- Diverse intreceri si jocuri marinaresti, cum ar fi: aruncarea colacului de salvare, intreceri de barci 2+1 si 6+1, prinderea porcului la scondru, concursuri de inot si caiac-canoe, demonstratii de sarituri in apa, vanatoare de rate, si multe altele.
De asemenea, au loc diverse activitati: programe artistice, vizitarea navelor de lupta, jocuri marinaresti pe uscat (stafeta marinareasca, fuga in sac, oul in lingura, trasul la odgon, alergare cate doi), retragerea cu torte si focuri de artificii.
Galerie Foto
Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.
(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)
Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
A lot of people will be benefited from your writing.
Cheers!