Statiunea Mamaia este un cartier apartinand municipiului Constanta din judetul Constanta, regiunea Dobrogea, Romania. Statiunea este situata in nordul municipiului si este o destinatie populara a litoralului romanesc. Statiunea are un numar foarte mic de locuitori permanenti , fiind insa suprapopulata pe timpul intregii veri.
Mergi la Galeria Foto
Statiunea Mamaia a fost construita pe un grind litoral intre limanul Siutghiol si Marea Neagra. Denumirea lacului Siutghiol vine din limba turca, insemnand „lacul laptos” (Süt-Göl). Grindul se intinde pe o lungime de 8 km, dar masoara numai 300 de metri in latime. Plaja este lunga si are o latime de pana la 250 de metri. Este acoperita cu un nisip fin, parte cochilifer, parte mineral. Mai multe magazine, terase, restaurante si cluburi sunt asezate de-a lungul plajei.
Mamaia, situata la nord de actuala statiune, era la inceput un mic sat dobrogean situat pe coasta Marii Negre. Satul era populat de pescari lipoveni si greci, tatari crescatori de cai si oieri romani. Denumirea satului provine de la un proprietar tatar al locului de pe vremea stapanirii turce. Numele lui era Mamai.
Amplasamentul de astazi al statiunii nu a fost construit pana in anul 1906, cand au aparut primele cabane din lemn. Acestea erau reunite sub doua Pavilioane. Pavilioanele se terminau cu cate un foisor si o punte care inainta in mare. La data de 22 august 1906 au fost inaugurate primele constructii din Mamaia. Acestea au fost construite dupa planurile intocmite de arhitectul peisagist E. Recont. Totul a fost facut in urma mutarii „bailor de mare” spre nord si a extinderii portului catre sudul Constantei.
Pentru a face accesul turistilor mai usor catre zona Cazinoului din Mamaia, a fost construita o cale ferata intrea Gara Constanta si statiune. Calea ferata urma traseul ocupat in prezent de Bulevardul Mamaia. In anul 1960 linia de cale ferata a fost desfiintata.
Statiunea Mamaia in 1960
Primele constructii ale statiunii au reprezentat nucleul activitatilor turistice din Mamaia. Cladirile au disparut in anul 1920, in urma unui incendiu. Imediat dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, statiunea incepe sa infloreasca. Amenajarea ei incepe o data cu ridicarea resedintei de vara a familiei regale. In cladirea respectiva a functionat o perioada Clubul Castel. In prezent cladirea este intr-o stare avansata de degradare. O vila identica se afla la Balcik, in Bulgaria, unde se afla resedinta de vara a Reginei Maria. Vila din Balcik a fost reconditionata si atrage anual mii de turisti straini, multi dintre ei fiind romani.
Cazinoul din Mamaia a fost construit in anul 1935. In anul 1934 a aparut si primul hotel din statiune, care era de fapt o vila mare. Primul hotel din Mamaia in adevaratul sens al cuvantului a fost construit in 1936: Hotel Rex. De abia incepand cu anul 1957 incepe constructia hotelurilor-bloc. Primele au fost Hotel Bucuresti (in prezent IAKI) si Hotel Parc.
Citeste si: Cazinoul din Constanta
In perioada regimului comunist, in statiunea Mamaia s-a construit foarte mult fara a avea un plan bine definit de urbanizare. Acest fapt s-a datorat nevoii de spatii de cazare pentru miile de turisti atrasi de nisipul fin. Dezvoltarea statiunii a fost realizata in doua etape. Intre anii 1959-1965 a fost dezvoltata partea din sudul statiunii.
Partea nordica a fost ridicata in cea mai mare parte in perioada 1982-1985, in timpul regimului Ceausescu. In aceasta perioada statiunea a atras un umar foarte mare de turisti. Turistii veneau atat din Romania, cat si din celelate tari ale spatiului ex-sovietic. De asemenea, foarte multi turisti din tarile occidentale veneau in Mamaia.
Dupa anul 1989, statiunea Mamaia nu a mai reprezentat o atractie pentru turistii straini. A devenit in schimb atractiva pentru turistii din restul tarii, aceasta fiind o destinatie libera pentru toti. In perioada anilor 2000 statiunea era extrem de aglomerata iar promiscuitatea era la cote maxime. Primaria Constanta infiintase chiar o statie de taxare la intrarea in statiune. Aceasta a fost ulterior desfiintata, neavand temei legal.
Telegondola, parcul de distractii Aqua Magic si Satul de Vacanta reprezinta principalele atractii ale statiunii Mamaia. Postul de radio al statiunii este Radio Vacanta. Acesta emite din luna mai pana in octombrie si poate fi receptionat in toate statiunile de pe litoralul Marii Negre. Radio Vacanta emite inca din anul 1966 in cinci limbi diferite: romana, franceza, rusa, germana si engleza.
Satul de Vacanta
Satul de Vacanta, situat la intrarea in statiune, este un loc pitoresc si reprezinta una dintre atractiile Mamaiei. Aici puteti gasi 31 de restaurante cu specific traditional romanesc. Restaurantele sunt decorate in stil rustic, conform regiunii pe care fiecare o reprezinta. Suvenirurile din scoici lucrate manual sunt o alta atractie a Satului de Vacanta.
Aqua Magic
Aqua Magic a fost, la momentul inaugurarii, cel mai modern parc acvatic de pe intregul litoral al Marii Negre. De asemenea, a fost si primul parc acvatic construit in Romania. Aqua Magic se intinde pe o suprafata totala de 27 200 de metri patrati (2.7 hectare). Parcul acvatic ofera o gama larga de obiective si distractii, cum ar fi piscine, tobogane, bazine, caderi de apa, baruri, restaurante, fast-food-uri, piscine pentru copii si adulti, magazine de suveniruri, si multe altele.
Telegondola
Telegondola din Mamaia a fost inaugurata la data de 16 iulie 2004. Aceasta a reprezentat o investitie de aprox. 3.5 milioane de euro. Telegondola este un teleferic modern ce leaga Cazinoul din Mamaia de hotelul Perla. Traseul are o lungime de 2.1 kilometri. Telegondola atinge o viteza de 5 metri pe secunda, fiind capabila sa parcurga intregul traseu in doar sapte minute. Deplasarea se face la o inaltime de 50 de metri.
Lacul Siutghiol
Denumirea lacului Siutghiol vine din limba turca, avand originea etimologica in cuvintele Süt si Göl, insemnand „lacul laptos”. Lacul are o latime de aproximativ 2.5 km si o lungime de 7.5 km. Pe intinderea de apa de 1900 de hectare se desfasoara diverse sporturi nautice, cum ar fi iahting si schi nautic. In lacul Siutghiol se gaseste si Insula Ovidiu, o insula calcaroasa cu o suprafata de 2 hectare, pe care este amplasat un mic restaurant. Accesul pe insula se face cu un mic vaporas turistic.
Statiunea Mamaia in prezent
In ultimii ani, conditiile de cazare s-au imbunatatit considerabil pe masura ce multe dintre hoteluri au fost modernizate. In total statiunea are capacitatea de a gazdui 30 000 de turisti simultan in mai mult de 60 de hoteluri de pana la 5 stele. Plaja in Mamaia este indicata incepand cu mijlocul lunii mai si pana spre sfarsitul lunii septembrie. In aceasta perioada temperaturile medii depasesc 25 de grade Celsius. Apa marii ramane calda pana spre sfarsitul toamnei.
In prezent statiunea este foarte aglomerata pe timpul verii, in special in week-end. Turistii straini au inceput sa revina incet-incet in statiune. Statiunea a fost complet renovata incepand cu anii 2000, in mandatele primarului Radu Mazare. Diverse evenimente si festivaluri sunt organizate an de an in Mamaia. De asemenea, multe cluburi din orasul Constanta se muta aici pe timpul verii.
In Mamaia, pentru o scurta perioada de timp, s-a desfasurat si Class One Romanian Grand Prix, o etapa a competitiei internationale F1 Powerboat Racing. Aceasta a avut loc pe lacul Siutghiol.
Leave a Reply