
In apropierea Cazinoului din Constanta si a multelor muzee aflate in centrul vechi al orasului gasim Portul Tomis, o destinatie preferata de localnici si turisti atat pe timp de vara, cat si in celelate anotimpuri. In portul Tomis putem admira numeroase ambarcatiuni luxoase si yachturi sosite din toate colturile lumii. Pe langa marea varietate de ambarcatiuni, in Portul Turistic Tomis mai putem gasi restaurante specifice zonei, terase boeme si locuri de promenada. De asemenea, Portul Tomis gazduieste si locuri pentru o gama larga de activitati nautice.
Portul Tomis, din antichitate si pana azi
Prima atestare documentara a Portului Tomis dateaza inca din secolul al XV-lea i.Hr. Teritoriul a ajuns sub influenta Imperiului Roman in secolul I d.Hr., apartinand grecilor pana atunci. Numeroase invazii ale popoarelor migratoare au influentat evolutia portului si a cetatii in perioada bizantina. Dupa caderea Constantinopolului (capitala Imperiului Bizantin, construita pe locul actualului oras Istanbul), portul ajunge sub stapanire otomana. Dupa Razboiul de Independenta din 1878, Portul Tomis, alaturi de intreg teritoriul Dobrogei, intra in proprietatea Romaniei.
Mergi la Galeria Foto
Actualul Port Tomis a fost construit incepand cu anul 1958, in Golful Delfinilor. Bazinul portuar s-a realizat prin inchiderea acestui golf cu doua diguri. In anul 1896 Portul Tomis trece printr-un proces de modernizare. Piatra de temelie a fost pusa de insusi regele Carol I al Romaniei.
Citeste si: Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra
Digul nordic, in forma literei „Y”, a avut o lungime initiala de 400 de metri. In anul 2007 digul a fost prelungit cu inca 200 m. Digul estic se intinde pe o lungime de 500 de metri, incepand din faleza Cazinoului. Laturile sudica, vestica si estica ale Portului Tomis sunt prevazute cu cheiuri.
In partea de sud-vest a bazinului adancimea apei masoara numai 0.50 metri. In partea nord-estica adancimea apei este de aproximativ 3 metri. In perioada 2008-2010 au fost realizate mai multe investitii al caror scop a fost cresterea traficului anual. Din pacate, rezultatele acestor investitii nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor.
Portul Turistic Tomis, un excelent loc de relaxare
Indiferent de anotimp, zona Portului Tomis este un loc ideal pentru cei care doresc sa admire marea, fie printr-o plimbare lejera pe jos, fie din masina. Accesul in port se face prin intermediul unei strazi care coboara pana pe malul golfului, unde sunt acostate ambarcatiuni cu vele, barci pescaresti si yachturi luxoase. Numeroase terase cochete si restaurante care servesc preparate cu specific pescaresc si mediteraneean sunt amenajate pe malul apei. Din port, incepand din zona teraselor, porneste o mica sosea care va conduce spre plaja „Modern”.
Deseori, spre incantarea oamenilor care se plimba pe malul marii, golful Portului Tomis este vizitat de grupuri de delfini si carduri de lebede.
Pe viitor, autoritatile locale intentioneaza sa transfome Portul Tomis intr-o importanta destinatie pentru navele de agrement care naviga de-a lungul litoralului romanesc, cu escale spre nord la Midia si Mamaia, sau spre sud la Neptun, Eforie, Mangalia si Costinesti.
Galerie Foto
Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.
(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)
Leave a Reply