Ion Banescu, nascut la Roman, judetul Neamt, in anul 1850, a fost un politician, avocat, profesor si jurist roman care s-a afirmat in administratia publica si in invatamant. Banescu a urmat cursurile Academiei Mihaileana din orasul Iasi. De asemenea, a obtinut si o bursa in Berlin, unde urmeaza cursuri superioare de litere, drept, istorie, arheologie si geografie. Ion Banescu este considerat fondatorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie.
Activitatea profesionala
In anul 1874 Ion Banescu este numit revizor scolar al judetelor basarabene Bolgrad, Cahul si Ismail. In Dobrogea ajunge in anul 1879, cand a fost numit subrevizor scolar. Un an mai tarziu Banescu devine revizor scolar al districtului Constanta. In aceasta calitate, in anul 1893, Ion Banescu infiinteaza prima scoala normala de insititutori si invatatori. A condus aceasta scoala pana in 1896, cand se infiinteaza o importanta institutie de invatamant a Dobrogei: Gimnaziul „Mircea cel Batran”. Aici, Ion Banescu lucreaza ca profesor, urmand mai apoi sa fie numit director. Valoarea sa a fost recunoscuta prin importanta functie care i s-a oferit in administratia orasului.
Activitatea administrativ-gospodareasca
La data de 1 ianuarie 1900 Banescu este desemnat presedinte al Comisiei Interimare a orasului. O scurta perioada a activat pe un post de consilier comunal, iar in anul 1905 este ales primar al Constantei. Mandatul sau a durat numai 2 ani, el revenind mai apoi la vechea sa functie de consilier comunal. Ion Banescu si-a pastrat functia pana la sfarsitul vietii. Avea sa moara la Constanta, pe data de 12 decembrie 1909.
Ion Banescu a fost de asemenea membru al Institutului Etnografic din Franta. A facut parte si din Societatea Geografica din Romania.
Realizarile lui Ion Banescu
Ion Banescu are merite multiple in ceea ce priveste dezvoltarea orasului Constanta. Despre realizarile sale se pot gasi informatii in arhiva Bibliotecii Judeteana „I.N. Roman” Constanta. Banescu este considerat fondatorul inavatamantului modern din judetul Constanta. De asemenea, el este initiatorul sistematizarii si organizarii Constantei pe cartiere, in functie de specificul fiecarei zone. Tot lui ii apartine si ideea alimentarii orasului cu apa potabila adusa din fluviul Dunarea.
Citeste si: Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului
Ion Banescu a fost cel care a demarat lucrarile de consolidare a tarmului Marii Negre si de realizare a unei promenade, cu faleza si bulevard (actualul bulevard Regina Elisabeta). A sustinut constructia Cazinoului din Constanta, dar din nefericire nu mai apuca sa il vada finalizat. Tot din initiativa lui, la Constanta a fost construita si prima uzina electrica. Tot ideea lui Banescu a fost si introducerea in oras a tramcarelor (tramvaie trase de cai). Ii revine si meritul pentru amenajarea statiunii turistice Mamaia, cunsoscuta si ca „Perla litoralului romanesc”.
In anul 1894, Ion Banescu primeste din partea Sectiei Stiintifica a Academiei Romane o medalie pentru lucrarea „Harta etnografica a Dobrogei”. In 1906 este decorat cu Medalia Muncii, clasa I, pentru contributia sa in dezvoltarea invatamantului romanesc.
Leave a Reply