
Marea Moschee din Constanta, care mai este cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol I, este un lacas de cult musulman din localitatea Constanta, monument arhitectural si un important obiectiv turistic al orasului. Marea Moschee a fost ridicata intre anii 1910 – 1913 si se gaseste pe Strada Arhiepiscopiei, la Nr. 5 (in Piata Ovidiu). Este, de asemenea, un important monument istoric, fiind clasificata cu codul LMI:CT-II-m-A-02796.
Marea Moschee: Scurt istoric
Marea Moschee din Constanta a fost construita in anul 1910, la porunca regelui Carol al Romaniei (1866 – 1914), pe locul unei vechi geamii. Vechea geamie, numita Mahmudiye, a fost ridicata in anul 1823 de catre Hafız Mehmed Pasa. Geamia purta numele sultanului Mahmud, care a domnit intre anii 1808 – 1839.
Inaugurarea marii moschei a avut loc la data de 31 Mai 1913, intr-o zi de vineri. Ceremonia s-a desfasurat in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a Romaniei. Muftiul judetului Constanta, Hafuz Rıfat Abdul Gelil, a tinut o lunga cuvantare, asigurandu-l pe rege de „dragostea si devotamentul supusilor musulmani”.
Mergi la Galeria Foto
Noua moschee din orasul Constanta a fost proiectata de arhitectul Victor Stefanescu, unul dintre cei mai cunsocuti arhitecti ai secolului XX. Constructia a fost realizata de reputatul inginer Gogu Constantinescu.
Marea Moschee: Arhitectura
Marea Moschee a fost construita dupa planurile inginerului Gogu Constantinescu, sub directa indrumare a arhitectului Victor Stefanescu, avand drept model Moscheea Konya din regiunea Anatolia, Turcia. Constructia este realizata din caramida si piatra, exceptie facand minaretul si cupola, care sunt construite din beton armat. Principalul portal este din piatra de Dobrogea, iar usa este din marmura neagra si are incrustatii din bronz.
Moscheea a fost realizata in stil egipteano-bizantin, incluzand si cateva motive arhitecturale romanesti. Coloanele interioare au fost facute din marmura de Campulung. Moscheea este prima cladire cu diverse elemente din beton armat construita in tara noastra. Minaretul moscheii, construit in stil maur, are o inaltime de 47 de metri. Scara interioara are 140 de trepte pana in locasul muezinului. De aici se anunta in trecut ora de rugaciune. Sala centrala a moscheii este reprezentata de o incapere patrata, avand latura de 14 metri. Soclul moscheii a fost placat cu piatra de Dobrogea. Din vechea geamie Mahmudiye a fost pastrat doar mihrabul, lucrat in stil maur. Datorita imbinarii de stiluri si elemente arhitecturale, edificiul este unicat din punct de vedere arhitectonic.
Citeste si: Portul Tomis, portul turistic al orasului
Deasupra portii de la intrare gasim urmatoarea inscriptie: „In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator”. Inscriptia reprezinta formula cu care credinciosii musulmani isi incep orice activitate. In dreapta si in stanga intrarii, in curtea moscheii, se afla cate un spalator avand 6 robineti. Acestea servesc pentru ablutiune (abdest) impusa de religia islamica.
In dreapta geamiei se gaseste minaretul inalt de 47 de metri. Sala de rugaciune este simpla, avand ca ornamente cateva picturi murale ce se gasesc la cele patru arcade si la cupola cea mare. In centrul peretelui de miazazi, pe fundal, se afla mihrabul unde imamul oficiaza slujba. Asezarea altarului pe acest perete este determinta de un verset din Coran. Acesta spune: „Intoarce-te cu fata spre Mesgid-ul Haram”. Cele 99 de atribute ale lui Allah sunt scrise in jurul mihrabului. In stanga mihrabului este asezata tribuna de unde sunt tinute predicile ce nu sunt legate de sarbatori. Aceasta tribuna se numeste vaaz kürsü. In partea dreapta a mihrabului se afla minberul. De aici este tinuta hütbe (predica) la slujba saptamanala ce are loc in ziua de vineri.
Marea Moschee: detalii din interior
Moscheea are o foarte frumoasa pictura murala. In interior poate fi admirat un faimos covor oriental ce a fost primit ca donatie din partea Turciei. Acest covor are o vechime de peste 200 de ani si provine de pe insula Ada Kaleh. Covorul impresioneaza prin marime, avand o suprafata de 144 metri patrati (9 metri x 16 metri). De asemenea, covorul are o greutate de peste 490 de kilograme. Masivul covor a fost lucrat de mana in centrul de artizanat Hereke, Turcia. Sultanul Abdul Hamid a detinut acest covor, pe care l-a donat geamiei de pe insula Ada Kaleh.
Din balconul ingust al minaretului va puteti bucura de o neasemuita panorama a orasului Constanta. Coronamentul cupolei cu semiluna poate fi vazut de pe mare in conditii bune de vizibilitate.
In interiorul Moscheii Carol I se poate intra prin cele doua usi masive realizate dupa modelul usilor intalnite la marile palate ale sultanilor. Sala moscheii este decorata cu tablouri de mici dimensiuni, avand forma octogonala, pe care sunt inscrise cu litere arabe numele profetului Mahomed si al lui Allah. In mijlocul salii se poate observa o cupola inalta, inconjurata de ferestre. In centrul cupolei atarna un candelabru de inspiratie araba. Tavanul salii este pictat in diverse nuante de albastru si este infrumusetat cu motive florale simple, facand trimitere la bolta cereasca.
Faianta care imbraca diverse portiuni din peretii moscheii este foarte speciala, ea fiind destinata numai lacaselor de cult. Aceasta faianta a fost donata de catre statul turc in 1910. Placile ceramice sunt decorate cu motive florale si sunt colorate in nuante celor apropiate tavanului.
Centrala termica a moscheii, care este aceeasi din 1910 si inca este in stare de functionare, reprezinta o alta atractie a Marii Moschei. Moscheea Carol I a reprezentat, de-a lungul timpului, o atractie pentru toti cei care iubesc Constanta si zona veche a orasului.
Marea Moschee de-a lungul timpului
Ca majoritatea edificiilor, Marea Moschee din Constanta a avut perioade de inflorire si declin. In anul 1936, dramaturgul, prozatorul si jurnalistul Tudor Soimaru relata urmatoarele:
De Moscheea din centru nimeni nu se ingrijeste. A facut-o regele si o sa o manance marea. A intrat saratura si umezeala in ea pe ogeac si usile ce clantanesc de frig. […] Covoarele in care picioarele se infundau ca in asfalt vara sunt uzate, iar faimosul covor al lui Abdul Hamid o poveste.
Umbra uitarii nu a cazut insa peste maiestuosul lacas de cult musulman, moscheea fiind supusa o data cu trecerea timpului mai multor procese de reparatie. In prezent, Moscheea Carol I este vizitata de cateva mii de oameni pe an, atat turisti cat si localnici.
Programul de vizitare al Moscheii Carol I
Moscheea Carol I poate fi vizitata zilnic intre orele 8 – 20 pe timp de vara. In restul anului programul de vizitare este restrans in intervalul orar 8 – 17. O taxa simbolica (5 lei) se achita la intrare. Copiii si studentii beneficiaza de reducere.
Este bine de stiut ca atunci cand intrati pentru prima oara intr-un lacas de cult musulman este necesar sa respectati cateva reguli de conduita. Este foarte important ca tinuta sa fie una decenta. Este indicat sa reprogramati vizitarea moscheii daca nu puteti respecta aceasta regula. Inainte de a pasi in interior trebuie sa va scoateti incaltamintea. Daca o slujba este in desfasurare, telefoanele mobile trebuie date pe modul silentios sau inchise. De asemenea, nu ar trebui sa treceti prin fata persoanelor care se roaga.
Galerie Foto
Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.
(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)
Leave a Reply