SimplyConstanta.ro https://simplyconstanta.ro Descopera povestile orasului Constanta Sat, 19 May 2018 06:40:55 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.7 Farul de Aterizare din Constanta https://simplyconstanta.ro/2017/09/29/farul-de-aterizare/ https://simplyconstanta.ro/2017/09/29/farul-de-aterizare/#respond Fri, 29 Sep 2017 05:06:59 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=578 Farul de aterizare din orasul Constanta este cunoscut drept cea mai sigura metoda de ghidare a navelor care intra in Portul Constanta. In acelasi timp, [...]

Articolul Farul de Aterizare din Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Farul de aterizare din orasul Constanta este cunoscut drept cea mai sigura metoda de ghidare a navelor care intra in Portul Constanta. In acelasi timp, farul de aterizare joaca si rolul de radio-far, fiind unul dintre cele patru astfel de faruri unice situate pe coastele Marii Negre.

Farul de aterizare: Caracteristici generale

Constructia Farului de aterizare a inceput in anul 1958, iar in 1960 a avut loc inaugurarea respectivului obiectiv. In acea vreme, in zona nu existau parcuri, blocuri sau bulevarde mari. Farul este asezat in punctul φ = 44º09’29” N, λ = 28º37’49” E si are o inaltime de 58 de metri.

Mergi la Galeria Foto

Farul emite o lumina alba, cu grup de doua sclipiri, pe perioada de 29.8 secunde. Directia luminii este de 360 de grade, iar lumina focului se ridica la inaltimea de 87 de metri deasupra nivelului marii. In interior exista o scara in forma elicoidala care are 259 de trepte. Lumina farului este vizibila de la o distanta de pana la 24 de mile marine.

Mecanismele electrice si optice ale farului se gasesc intr-o cupola metalica ce are forma piramidala. Cupola este realizata din teava de otel si fier cornier. Cupola are o inaltime de 15 metri, iar baza piramidei are dimesiunea de 5 metri.

 Radio-farul Constanta

Tot in Farul de aterizare este instalat si Radiofarul Constanta. Acest radio-far este parte dintr-un grup de patru faruri asemanatoare aflate in jurul Marii Negre. Celelalte trei sunt Nos Emine, Nos Kaliakra si Maslen Nos.

Radio-farul Constanța emite un semnal radio, in codul Morse. Frecventa semnalului emis este 291,5 KHz. Acest semnal poate fi folosit de nave pentru a se orienta prin metoda goniometriei.

Citeste si: Vasile Canarache, figura marcanta in istoria orasului

Ofițerii de navigație ai navelor comerciale si militare sunt instruiti sa descifreze semnalele emise de aceste faruri. De asemenea, caracteristicile farurilor de aterizare si ale radio-farurilor se gasesc in manualele speciale si hartile de navigatie de la bordul tuturor navelor militare si comerciale din intreaga lume. Din anul 1966, Directia Hidrografica Maritima Constanta, care administreaza farurile de pe litoralul romanesc al Marii Negre, este membru in cadrul ASIM (Asociatia Internationala de Semnalizari Maritime).

In timpul noptii, Farul de aterizare Constanta poate fi usor identificat din largul marii. Acest far are o caracteristica luminoasa unica: o lumina alba cu doua sclipiri scurte grupate la fiecare 29.8 secunde.

Farul de aterizare: Renovare si modernizare

In ultimii 10 ani Farul de aterizare a trecut printr-un proces de modernizare, ramanand un simbol al orasului Constanta. Constructia impunatoare, asezata in mijlocul unui parculet, atrage privirile tuturor trecatorilor. In anul 2005, Farul a fost supus unor reparatii capitale. In 2010, un nou cap de far, mai performant, a fost instalat in cupola metalica.

Pe litoralul romanesc al Marii Negre se gasesc inca sase faruri de aterizare. Acestea sunt amplasate la Midia, Mangalia, Sulina, Tuzla, Sfantu Gheorghe si Gura Portitei. Toate cele sapte faruri de aterizare asigura o vizibilitate de cel putin 15 mile marine de la tarm. Farurile sunt administrate de catre Directia Hidrografica Maritima Constanta.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima)

Far Farul si fantana Farul din Constanta Far noaptea Far si arteziana Farul de aterizare Intersectie far

Articolul Farul de Aterizare din Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/09/29/farul-de-aterizare/feed/ 0
Vasile Canarache, figura marcanta in istoria orasului https://simplyconstanta.ro/2017/09/21/vasile-canarache/ https://simplyconstanta.ro/2017/09/21/vasile-canarache/#respond Thu, 21 Sep 2017 21:00:35 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=568 Vasile Canarache s-a nascut la data de 6 Februarie 1896, in orasul Galati, in familia ceferistului Leonida Canarache. A inceput sa munceasca inca de la [...]

Articolul Vasile Canarache, figura marcanta in istoria orasului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Vasile Canarache s-a nascut la data de 6 Februarie 1896, in orasul Galati, in familia ceferistului Leonida Canarache. A inceput sa munceasca inca de la varsta de 12 ani, practicand diverse meserii. A lucrat ca baiat de pravalie, vanzator de ziare, redactor la gazeta „Dacia”, corector la ziarele „Patria” si „Minerva” din Bucuresti. In anul 1916 infiinteaza la Constanta saptamanalul „Victoria”. Despre copilaria sa, Vasile Canarache scrie:

 Familia fiind impovarata, cu 9 copii, n-am putut urma la scoala mai mult decat doua clase secundare, dupa care a trebuit sa-mi castig singur existenta. Am fost, rand pe rand, vanzator de fructe, de ziare, baiat de pravalie, lucrator tipograf si corector.

In timpul razboiului

La inceputul Primului Razboi Mondial este inrolat in cadrul Regimentului 13 Artilerie si este trimis pe front. A luptat la Novorosisk si la Marasesti. Se face remarcat in luptele de la Namoloasa, cand a plecat in recunostere si a stat ascuns in padure timp de trei zile si trei nopti. In tot acest timp, soldatul Canarache a transmis indicatii trupelor prin telefon, comunicandu-le cum sa inainteze. Pentru dovada sa de curaj este avansat in grad de caporal si primeste cea mai inalta distinctie: „Barbatie si Credinta cu Spade”. De asemenea, a primit si decoratia ruseasca „Sfantul Gheorghe”.

Activitatea lui Vasile Canarache

Dupa terminarea razboiului, Vasile Canarache ia drumul Chisinaului, unde lucreaza ca redactor la publicatia „Romania Noua”.  De asemenea, a intreprins calatorii la Rostok, Odessa, Novorosisk si Harkov, fiind insotit de un grup de revolutionari. Pe data de 1 Ianuarie 1919, Vasile Canarache este prezent la Bucuresti, unde este ales secretar general al Uniunii Ziaristilor Profesionisti. Numirea a fost facuta la propunerea lui Pamfil Seicaru.

Canarache lucreaza mai multi ani ca reporter la publicatiile „Dimineata” si „Adevarul”. De asemenea, a lucrat si ca traducator din limba rusa, cunoscand aceasta limba din timpul revolutiei. Din luna Mai a anului 1928 si pana anul urmator, lucreaza ca impresar teatral. Apoi, pentru o perioada de patru ani, este corespondent al ziarului Brassoi Lapok, o publicatie saptamanala de limba maghiara din Brasov.

Citeste si: Ion Banescu, un vizionar al orasului Constanta

La 7 Iulie 1933  apare la Bucuresti primul numar al ziarului Tempo, ziar fondat de Vasile Canarache alaturi de fratii Kahane. Pana in anul 1940 Canarache a condus publicatia in calitate de director. Ziarul se adresa celor cu posibilitati materiale reduse si era publicat in tiraje neobisnuit de mari. Desi un exemplar costa numai un leu, ziarul Tempo genera venituri suficiente incat sa se auto-sustina. Ziarul s-a ocupat in mod constant de soarta refugiatilor din Bucovina si Basarabia. Reportajele si articolele erau insotite si de fotografii.

In 1940 ziarul Tempo este interzis de catre autoritati. Vasile Canarache este arestat si incarcerat in lagarul de la Targu Jiu. Este eliberat in anul 1944. La scurt timp dupa eliberare, este numit director general la Intreprinderea poligrafica „Scrisul literar”. De asemenea, devine si asociat al Consiliului de Administratie al fabricilor de hartie Piatra Neamt si Busteni. A fost si principal cercetator stiintific la Institutul de Arheologie al Academiei.

Infiintarea Muzeului de Arheologie

In anul 1956 decide sa se stabileasca definitiv la Constanta. Aici a fondat Muzeul de Arheologie Constanta. In primul numar al revistei „Pontica”, Vasile Canarache povesteste despre inceputurile Muzeului de Arheologie din Constanta:

La inceput n-am avut exponate si am pornit sa le cautam cat mai repede. Ne-am adresat celor care conduceau viata satelor dobrogene. Ne-am adresat oamenilor de la tara si constructorilor de pe santiere. Am stat de vorba cu oamenii acestia, care la inceput erau surprinsi, pentru ca nu intelegeau bine ce vrem, ce cautam si de ce. Am incercat sa-i lamurim ca fiecare om, fiecare sat, fiecare tinut si fiecare tara are un trecut istoric, care trebuie sa fie cat mai clar in mintea si in simtirea fiecaruia dintre noi.

Pornind de la omul cu care vorbeam si de la locul in care ne aflam, aratam ca batatura in care ne gasim, vecinatatea mai apropiata sau mai departata cu alte case, satul, imprejurimile satului, poarta urmele vii ale oamenilor si asezarilor care s-au succedat acolo in decursul multor mii de ani. (…)

Lamuream oamenilor ca oriunde sapam, gasim morminte si chiar cimitire intregi, cu oameni ingropati sau arsi pe jarul rugului. In borcanele cu oseminte arse, in cosciugele de piatra, ca si in mormintele din pamantul viu, gasim tot felul de bunuri pamantesti cu care mortul fusese asezat in odihnire, dupa obiceiul neamului si ale religiei, dupa loc si dupa vreme, dupa traditii si credinte.  (…)

Asa s-a nascut Muzeul de Arheologie din Constanta: prin pregatirea preoteasca a oamenilor lui, acasa la oamenii pamantului dintre Dunare si Marea Neagra, pamant parjolit de veacuri, dar totdeauna viu.

Activitatea in cadrul Muzeului de Arheologie

In anul 1957 devine director al noului Muzeu de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, unde a desfasurat o ampla activitate de santier, descoperind si punand in valoare Baile Publice din cetatea Tomis, Edificiul Roman cu Mozaic, zidurile de incinta si aparare ale Tomisului, numeroase bazilici, statui, morminte, etc. A mai fondat si Muzeul Callatis din Mangalia, Acvariul din Constanta, si Muzeul de Arta. A fost autorul a numeroase lucrari de specialitate, oferind noi dimensiuni muzeologiei constantene. Unele lucrari au fost traduse in mai multe limbi. A intreprins mai multe calatorii cu caracter arheologic in Franta, Grecia si Bulgaria.

Ultimii ani din viata lui Vasile Canarache

In 1967, Vasile Canarache publica un amplu ghid ce contine informatii despre cele mai recente descoperiri arheologice ale orasului Constanta. Entuziasmul cercetatorului era alimentat de surprizele pe care le descoperea sub pamantul orasului, de pasiunea cu care organiza colectia arheologica, dar si de admiratia fata de vechea cetate a Tomisului. Vasile Canarache a murit la data de 4 August 1969.

Articolul Vasile Canarache, figura marcanta in istoria orasului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/09/21/vasile-canarache/feed/ 0
Ion Banescu, un vizionar al orasului Constanta https://simplyconstanta.ro/2017/09/15/ion-banescu/ https://simplyconstanta.ro/2017/09/15/ion-banescu/#respond Fri, 15 Sep 2017 09:00:31 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=387 Ion Banescu, nascut la Roman, judetul Neamt, in anul 1850, a fost un politician, avocat, profesor si jurist roman care s-a afirmat in administratia publica [...]

Articolul Ion Banescu, un vizionar al orasului Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Ion Banescu, nascut la Roman, judetul Neamt, in anul 1850, a fost un politician, avocat, profesor si jurist roman care s-a afirmat in administratia publica si in invatamant. Banescu a urmat cursurile Academiei Mihaileana din orasul Iasi. De asemenea, a obtinut si o bursa in Berlin, unde urmeaza cursuri superioare de litere, drept, istorie, arheologie si geografie. Ion Banescu este considerat fondatorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie.

Activitatea profesionala

In anul 1874 Ion Banescu este numit revizor scolar al judetelor basarabene Bolgrad, Cahul si Ismail. In Dobrogea ajunge in anul 1879, cand a fost numit subrevizor scolar. Un an mai tarziu Banescu devine revizor scolar al districtului Constanta. In aceasta calitate, in anul 1893, Ion Banescu infiinteaza prima scoala normala de insititutori si invatatori. A condus aceasta scoala pana in 1896, cand se infiinteaza o importanta institutie de invatamant a Dobrogei: Gimnaziul „Mircea cel Batran”. Aici, Ion Banescu lucreaza ca profesor, urmand mai apoi sa fie numit director. Valoarea sa a fost recunoscuta prin importanta functie care i s-a oferit in administratia orasului.

Activitatea administrativ-gospodareasca

La data de 1 ianuarie 1900 Banescu este desemnat presedinte al Comisiei Interimare a orasului. O scurta perioada a activat pe un post de consilier comunal, iar in anul 1905 este ales primar al Constantei. Mandatul sau a durat numai 2 ani, el revenind mai apoi la vechea sa functie de consilier comunal. Ion Banescu si-a pastrat functia pana la sfarsitul vietii. Avea sa moara la Constanta, pe data de 12 decembrie 1909.

Ion Banescu a fost de asemenea membru al Institutului Etnografic din Franta. A facut parte si din Societatea Geografica din Romania.

Realizarile lui Ion Banescu

Ion Banescu are merite multiple in ceea ce priveste dezvoltarea orasului Constanta. Despre realizarile sale se pot gasi informatii in arhiva Bibliotecii Judeteana „I.N. Roman” Constanta. Banescu este considerat fondatorul inavatamantului modern din judetul Constanta. De asemenea, el este initiatorul sistematizarii si organizarii Constantei pe cartiere, in functie de specificul fiecarei zone. Tot lui ii apartine si ideea alimentarii orasului cu apa potabila adusa din fluviul Dunarea.

Citeste si: Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului

Ion Banescu a fost cel care a demarat lucrarile de consolidare a tarmului Marii Negre si de realizare a unei promenade, cu faleza si bulevard (actualul bulevard Regina Elisabeta). A sustinut constructia Cazinoului din Constanta, dar din nefericire nu mai apuca sa il vada finalizat. Tot din initiativa lui, la Constanta a fost construita si prima uzina electrica. Tot ideea lui Banescu a fost si introducerea in oras a tramcarelor (tramvaie trase de cai). Ii revine si meritul pentru amenajarea statiunii turistice Mamaia, cunsoscuta si ca „Perla litoralului romanesc”.

In anul 1894, Ion Banescu primeste din partea Sectiei Stiintifica a Academiei Romane o medalie pentru lucrarea „Harta etnografica a Dobrogei”. In 1906 este decorat cu Medalia Muncii, clasa I, pentru contributia sa in dezvoltarea invatamantului romanesc.

Articolul Ion Banescu, un vizionar al orasului Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/09/15/ion-banescu/feed/ 0
Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului https://simplyconstanta.ro/2017/09/08/publius-ovidius-naso/ https://simplyconstanta.ro/2017/09/08/publius-ovidius-naso/#comments Fri, 08 Sep 2017 10:00:23 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=385 Statuia poetului Publius Ovidius Naso din municipiul Constanta este un monument asezat in centrul vechi al orasului, in piata Ovidiu. Statuia a fost executata in [...]

Articolul Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Statuia poetului Publius Ovidius Naso din municipiul Constanta este un monument asezat in centrul vechi al orasului, in piata Ovidiu. Statuia a fost executata in anul 1887 de catre sculptorul italian Ettore Ferrari. O copie identica a statuii a fost inaugurata in anul 1925 in orasul natal al poetului: Sulmona, Italia.

Statuia este asezata in fata primei cladiri a Primariei Constanta, langa Portul Tomis. Astazi cladirea gazduieste Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Statuia poetului Ovidius ( 43 i.e.n – 17 e.n) a fost unul dintre primele monumente statuare ridicate in orasul Constanta dupa reintrarea Dobrogei sub administratie romaneasca. Statuia este din bronz si il infatiseaza pe poet intr-o atitudine meditativa.

Mergi la Galeria Foto

In anul 1887, dezvelirea statuii poetului Ovidius a prilejuit o adevarata sarbatoare la care au luat parte toti locuitorii orasului, in frunte cu prefectul Constantei, Remus Opreanu. Prefectul a fost si fondatorul „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”.

Statuia este asezata pe un soclu din marmura alba. Pe soclu este incrustata o placa avand gravat un text din „Tristele”, una dintre operele poetului:

„Sub asta piatra zace Ovidiu cantaretul

Iubirilor gingase, rapus de-al sau talent.

O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodata

Te roaga pentru dansul: sa-i fie somnul lin”

La inceput statuia era amplasata cu fata spre nord. In anul 1921, constructia Palatului Primariei a impus mutarea statuii pe locul ei actual. In perioada 1916 – 1918, in timpul ocupatiei germano-bulgare, statuia a fost data jos de pe soclul ei de catre soldatii bulgari pentru a fi luata ca prada de razboi. Ofiterii armatei germane nu au fost de acord cu aceasta, astfel ca statuia a fost adapostita in subsolul Primariei pana in luna Noiembrie a anului 1918.

Viata si opera lui Publius Ovidius Naso

Publius Ovidius Naso, faimos poet al Romei, poate fi considerat un cetatean de onoare al orasului antic Tomis. Poetul s-a nascut la data de 20 Martie 43 i.Hr., la Sulmona, intr-o familie de nobili. Ovidius renunta la cariera de magistrat care era pe placul parintilor sai si incepe sa scrie. A reusit sa intre repede in gratiile familiei imperiale, mai ales datorita poemelor sale de dragoste.

La varsta de 50 de ani, Ovidius se afla in plina glorie si parea ca norocul ii surade din plin. Pe plan sentimental reusise sa-si gasesca implinirea de cand o cunoscuse pe cea de-a treia sa sotie, Fabia. Poetul duce o viata privilegiata in vila lui de langa Capitoliu, alaturi de Fabia si fiica lor, Perilla. Tot atunci poetul termina si „Metamorfozele”, un poem ce incununa sirul operelor constituit din „Iubire”, „Remediul Dragostei”, Ars Amandi”, „Heroidele”, si „Fastele”.

Citeste si: Orasul antic Tomis, loc de exil al poetului Ovidiu

Insa faima, influenta si statutul sau nu i-au fost de ajutor. In anul 8 i.Hr., cand Ovidius era pe insula Elba, imparatul Octavian Augustus a semnat edictul prin care Ovidius era trimis in exil. Imparatul a fost totusi generos: I-a crutat viata si nu i-a confiscat averea. Lipsit de orice speranta, Ovidius a vrut sa-si distruga opera, insa familia si prietenii au reusit sa-i salveze manuscrisele. Poetul se imbarca pe o corabie si paraseste Roma, indreptandu-se catre marginea Imperiului Roman, la malul Pontului Euxin (Marea Neagra). Nu avea sa mai revina niciodata.

Getii l-au primit si l-au adoptat pe poetul roman, desi sufletul lui plangea neincetat dupa Roma. La Tomis poetul scrie „Ponticele” si „Tristele”, piesa de teatru „Medeea”, versuri getice si satira.

Grigore Sauleanu, autorul piesei de teatru „Ovidius”, scrie in revista „Pontica”:

„Ovidius a fost poetul national al Daciei Pontice, primul care a scris în limba stramosilor nostri geto-daci. Poezia lui a fost prima contopire a sufletului latin cu cel dac.”

Motivul exilului lui Ovidius nu avea sa fie dezvaluit niciodata. Romanticii spun ca mania imparatului ar fi fost atrasa de iubirea poetului fata de Iulia, fiica lui Octavian Augustus. Altii considera ca poetul aflase despre un complot impotriva imparatului, pus la cale de catre imparateasa Livia si fiul ei, Tiberius. Octavian isi indepartase toti mostenitorii directi, numindu-l pe fiul sau vitreg succesor al sau. Ovidius incercase sa-i atraga atentia imparatului prin versurile sale, dar a fost aspru pedepsit de catre imparateasa Livia. Nici Octavian, si nici Tiberius, nu aveau sa-l mai ierte pe poet de exil.

Moartea lui Publius Ovidius Naso

Ovidius a murit in anul 17 d.Hr, neconsolat, ducand dorul mult-iubitei sale Roma. Locatia mormantului sau nu este cunoscuta, ramanand inca un mister al Tomisului. In lipsa mormantului sau, iubitorii de poezie si arta vin sa-i aduca un omagiu la statuia de bronz amplasata in centrul vechi, in piata ce poarta numele poetului.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

Piata Ovidiu Muzeul de Istorie Piata Ovidiu 01 Statuia Ovidius Ovidius Ovidiu Statuie

Articolul Publius Ovidius Naso, poet al Tomisului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/09/08/publius-ovidius-naso/feed/ 3
Orasul antic Tomis, loc de exil al poetului Ovidiu https://simplyconstanta.ro/2017/09/01/orasul-antic-tomis/ https://simplyconstanta.ro/2017/09/01/orasul-antic-tomis/#respond Thu, 31 Aug 2017 22:01:52 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=354 Cetatea Tomis a fost infiintata in prima jumatate a secolului VI i. Hr. de catre colonistii greci din Milet, care au gasit in bazinul Marii [...]

Articolul Orasul antic Tomis, loc de exil al poetului Ovidiu apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Cetatea Tomis a fost infiintata in prima jumatate a secolului VI i. Hr. de catre colonistii greci din Milet, care au gasit in bazinul Marii Negre (Pontus Euxinus)  un loc propice comertului si schimbului de marfuri cu bastinasii geto-daci. Incepand cu secolul I i. Hr., teritoriul dintre Dunare si Pontul Euxin intra sub stapanirea Imperiului Roman.

Mergi la Galeria Foto

Traiul oamenilor din cetatea Tomis a fost descris de poetul Publius Ovidius Naso in operele sale: Epistolae ex Ponto si Tristia. Poetul a fost exilat la malul Marii negre de catre imparatul Octavian Augustus. Orasul Tomis a devenit un important centru comercial si economic, reusind sa se refaca de fiecare data dupa navalirile popoarelor migratoare.

Maximul de inflorire al cetatii Tomis a fost atins in timpul dinastiei Severilor si Antoninilor, in secolul II. In anul 138 orasul Tomis devine metropola Pontului Euxin.

Prosperitatea si dezvoltarea cetatii Tomis

Sub stapanirea romana au fost construite la Tomis o serie de edificii publice si cladiri grandioase. Aparitia mai multor strazi si cartiere noi au dus la dezvoltarea rapida a orasului. Au mai fost create terme (bai) si piete publice. De asemenea, s-au dezvoltat numeroase ateliere mestesugaresti care prelucrau marmura, sticla si ceramica.

Apa potabila necesara locuitorilor cetatii era asigurata de apeducte subterane sapate in calcar si in pamant. In vechea cetate cultele si arta au cunoscut o rapida dezvoltare si afirmare. Au fost sculptate basoreliefuri, statui, statuete din teracota, ornamente arhitecturale, etc. Astazi, din orasul antic, mai pot fi observate vestigii care amintesc de vechea cetate. Au fost scoase la lumina morminte, locuinte, vase din ceramica, sau ruinele unor basilici din vechiul Tomis.

In peninsula Ovidiu se pot gasi cele mai multe ramasite ale civilizatiei antice, cum ar fi ruinele mai multor locuinte antice descoperite in zona Catedralei Arhiepiscopale. Orasul antic era imprejmuit de zidul de incinta care se intindea pe lungimea actualului bulevard Ferdinand si este vizibil partial intre cladirea fostei biblioteci judetene si Teatrul de Stat Constanta (teatrul Fantasio).

Zidul urmeaza un traseu ce uneste extremitatile peninsulei, de la Sud-vest la Nord-Est, spre partea sa continentala. Accesul in cetate se facea prin doua porti: poarta de vest si poarta de nord. De asemenea, zidul era prevazut cu mai multe turnuri de aparare. Poarta de vest era flancata de doua turnuri.

Portile cetatii Tomis

Prin cele doua porti ale vechiului oras se poate trece si astazi. Cele doua porti se gasesc in actualul parc arheologic, in apropierea Primariei Constanta. Poarta de Sud-Vest era flancata de doua turnuri rectangulare ce aveau rol de aparare. Poarta de Nord-Est are o deschidere de 4.3 metri. Tot aici gasim si ramasite ale celebrului turn al macelarilor. Zidul de incinta avea o grosime 3.2 metri. In mortarul zidului au fost descoperite mai multe monede din timpul lui Probus si Tacitus.

Orasul antic Tomis

Situl arheologic al orasului antic Tomis se afla pe teritoriul actualului municipiu Constanta. Situl arheologic contine constructii de proportii mari ce dateaza din epoca elenistica tarzie. De asemenea, mai pot fi gasite si resturi importante de colonade, temple, apeducte, antrepozite, piete comerciale, edificii publice, ateliere, monumente de arta, etc. Toate acestea dateaza din epoca Imperiului Roman, secolele I – III d. Chr.

Situl arheologic mai contine si resturi din comuna primitiva si straturi din epoca greaca timpurie. Pe teritoriul garii vechi se gasea cartierul atelierelor ceramice si al bazilicilor crestine.

Sub stratul orasului modern, intreaga peninsula este ocupata de o multitudine de monumente. Straturile antice de cultura materiala se succed sub pamant in urmatoarea ordine: bizantin, roman, elenistic, grec antic, si grec arhaic. De asemenea, exista si material din prima epoca a fierului. Inaltimea straturilor variaza intre 1 si 10 metri, ajungand pana la nivelul actual al marii.

Pana in prezent in peninsula au fost descoperite cartierul atelierelor, agora, acropola orasului antic, diverse strazi si canalizari, locuinte, necropola elenistica, temple, necropolele bizantine si romane, locuinte, etc. Orasul antic era orientat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest.

Edificiul roman cu mozaic

Pana in prezent s-au descoperit 11 bolti. Trei bolti sunt sapate in intregime. Rolul boltilor era de a sustine terasa de pamant pe care se gaseste mozaicul. Ele mai serveau si ca antrepozite pentru marfurile ce intrau sau ieseau din orasul Tomis. Mai mult, sapaturile arheologice recente efectuate in fata edificiului au scos la iveala resturi ale mai multor contructii portuare, canale, cheiuri, magazii, antrepozite, etc. Au mai fost descoperite si incaperi cu depuneri de cereale si amfore. In partea de Sud-Est a falezei portului se gasesc ziduri identice cu cele ale edificiului cu mozaic. Aceste ziduri faceau parte din alte cladiri ce compun complexul din fata portului. Inca nu se cunosc date istorice exacte cu privire la distrugerea edificiului.

Se poate observa ca zidurile edificiului si pardoseala de mozaic au suferit reparatii. Cel mai probabil acestea au fost efectuate la sfarsitul secolului IV. Acest fapt este dovedit de portiunea de Nord-Vest a mozaicului, care difera de restul suprafetei.

Citeste si: Marea Moschee din Constanta

Pilastrii zidului au fost construiti din caramida. Intervalul dintre pilastri masoara 4.20 metri, constituind dublul latimii unui pilastru. Grosimea zidurilor este de 2.10 metri cu tot cu pilastri, si de 1.90 metri fara ei.

Partea interioara a zidurilor a fost tencuita cu mortar. Stratul avea o grosime de 8-10 centimetri. Peste stratul de mortar au fost asezate placi de marmura colorata si alba, simpla sau sculptata. Din acest placaj de marmura s-a pastrat o cantitate mare de fragmente. Boltile subterane au partea superioara semi-rotunda. Intrarile prezentau arhitrava si ancadramente din calcar, foarte frumos lucrate. Boltile erau rotunde, in cea mai mare parte.

Vestigii si descoperiri

Numeroase vestigii ale vechii cetati Tomis pot fi admirate la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Printre ele figureaza piese deosebite, cum ar fi statuia de marmura a sarpelui Glycon, Statuia lui Pontos, zeu al Marii Negre, sau statuia de marmura a zeitei Fortuna, considerata protectoarea cetatii Tomis.

Cetatea Tomis si invaziile migratorilor

In anul 601 cetatea Tomis este invadata si pustiita de avari. Pe locul fostului oras viata s-a ruralizat. Stapanirea bizantina in regiunea Dobrogei a fost restabilita de abia in anul 971, cand imparatul Ioan Tzimiskes desfiinteaza taratul bulgar. Teritoriul dintre Marea Neagra si Dunare a fost organizat intr-o thema bizantina, purtand numele de Paristrion. Capitala a fost stabilita la Dorostolon (astazi orasul Silistra din Bulgaria).

In secolele VIII – XII (perioada bizantina), orasul a purtat numele Constantia sau Constantiana.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

monument vestigii turnul macelarilor zid coloana coloana 01 ruine terme ruine scari edificiul roman ruine edificiu camera edificiu intrare terme bolti ruine zid termele romane ruine terme ruine porti ruine arhiepiscopie ruine locuinte sarcofaguri sarcofag sarcofag 01 inscriptie sarcofag inscriptie inscriptie 01 monument 2 mormant mormant 01 monument funerar cap de coloana element arhitectura rest capac sarcofag ornamente vestigiu basorelief amfora piatra funerara piatra funerara 1 monument 04amfore amfore01 vestigii ornamente marmura ornamente tribuna mozaic ziduri cetate vestigii Tomis sarcofag 5 monument funerar 21 monument funerar 22 monument funerar 23 mozaic amfore Tomis zid si mozaic mozaic 01 mozaic detaliu zidul cu pilastri pilastri intrare veche mozaic

Articolul Orasul antic Tomis, loc de exil al poetului Ovidiu apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/09/01/orasul-antic-tomis/feed/ 0
Marea Moschee din Constanta https://simplyconstanta.ro/2017/08/25/marea-moschee/ https://simplyconstanta.ro/2017/08/25/marea-moschee/#respond Fri, 25 Aug 2017 12:17:58 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=375 Marea Moschee din Constanta, care mai este cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol I, este un lacas de cult musulman din localitatea Constanta, monument [...]

Articolul Marea Moschee din Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Marea Moschee din Constanta, care mai este cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol I, este un lacas de cult musulman din localitatea Constanta, monument arhitectural si un important obiectiv turistic al orasului. Marea Moschee a fost ridicata intre anii 1910 – 1913 si se gaseste pe Strada Arhiepiscopiei, la Nr. 5 (in Piata Ovidiu). Este, de asemenea, un important monument istoric, fiind clasificata cu codul LMI:CT-II-m-A-02796.

Marea Moschee: Scurt istoric

Marea Moschee din Constanta a fost construita in anul 1910, la porunca regelui Carol al Romaniei (1866 – 1914), pe locul unei vechi geamii. Vechea geamie, numita Mahmudiye, a fost ridicata in anul 1823 de catre Hafız Mehmed Pasa. Geamia purta numele sultanului Mahmud, care a domnit intre anii 1808 – 1839.

Inaugurarea marii moschei a avut loc la data de 31 Mai 1913, intr-o zi de vineri. Ceremonia s-a desfasurat in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a Romaniei. Muftiul judetului Constanta, Hafuz Rıfat Abdul Gelil, a tinut o lunga cuvantare, asigurandu-l pe rege de „dragostea si devotamentul supusilor musulmani”.

Mergi la Galeria Foto

Noua moschee din orasul Constanta a fost proiectata de arhitectul Victor Stefanescu, unul dintre cei mai cunsocuti arhitecti ai secolului XX. Constructia a fost realizata de reputatul inginer Gogu Constantinescu.

Marea Moschee: Arhitectura

Marea Moschee a fost construita dupa planurile inginerului Gogu Constantinescu, sub directa indrumare a arhitectului Victor Stefanescu, avand drept model Moscheea Konya din regiunea Anatolia, Turcia. Constructia este realizata din caramida si piatra, exceptie facand minaretul si cupola, care sunt construite din beton armat. Principalul portal este din piatra de Dobrogea, iar usa este din marmura neagra si are incrustatii din bronz.

Moscheea a fost realizata in stil egipteano-bizantin, incluzand si cateva motive arhitecturale romanesti. Coloanele interioare au fost facute din marmura de Campulung. Moscheea este prima cladire cu diverse elemente din beton armat construita in tara noastra. Minaretul moscheii, construit in stil maur, are o  inaltime de 47 de metri. Scara interioara are 140 de trepte pana in locasul muezinului. De aici se anunta in trecut ora de rugaciune. Sala centrala a moscheii este reprezentata de o incapere patrata, avand latura de 14 metri. Soclul moscheii a fost placat cu piatra de Dobrogea. Din vechea geamie Mahmudiye a fost pastrat doar mihrabul, lucrat in stil maur. Datorita imbinarii de stiluri si elemente arhitecturale, edificiul este unicat din punct de vedere arhitectonic.

Citeste si: Portul Tomis, portul turistic al orasului

Deasupra portii de la intrare gasim urmatoarea inscriptie: „In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator”. Inscriptia reprezinta formula cu care credinciosii musulmani isi incep orice activitate. In dreapta si in stanga intrarii, in curtea moscheii, se afla cate un spalator avand 6 robineti. Acestea servesc pentru ablutiune (abdest) impusa de religia islamica.

In dreapta geamiei se gaseste minaretul inalt de 47 de metri. Sala de rugaciune este simpla, avand ca ornamente cateva picturi murale ce se gasesc la cele patru arcade si la cupola cea mare. In centrul peretelui de miazazi, pe fundal, se afla mihrabul unde imamul oficiaza slujba. Asezarea altarului pe acest perete este determinta de un verset din Coran. Acesta spune: „Intoarce-te cu fata spre Mesgid-ul Haram”. Cele 99 de atribute ale lui Allah sunt scrise in jurul mihrabului. In stanga mihrabului este asezata tribuna de unde sunt tinute predicile ce nu sunt legate de sarbatori. Aceasta tribuna se numeste vaaz kürsü. In partea dreapta a mihrabului se afla minberul. De aici este tinuta hütbe (predica) la slujba saptamanala ce are loc in ziua de vineri.

Marea Moschee: detalii din interior

Moscheea are o foarte frumoasa pictura murala. In interior poate fi admirat un faimos covor oriental ce a fost primit ca donatie din partea Turciei. Acest covor are o vechime de peste 200 de ani si provine de pe insula Ada Kaleh. Covorul impresioneaza prin marime, avand o suprafata de 144 metri patrati (9 metri x 16 metri). De asemenea, covorul are o greutate de peste 490 de kilograme. Masivul covor a fost lucrat de mana in centrul de artizanat Hereke, Turcia. Sultanul Abdul Hamid a detinut acest covor, pe care l-a donat geamiei de pe insula Ada Kaleh.

Din balconul ingust al minaretului va puteti bucura de o neasemuita panorama a orasului Constanta. Coronamentul cupolei cu semiluna poate fi vazut de pe mare in conditii bune de vizibilitate.

In interiorul Moscheii Carol I se poate intra prin cele doua usi masive realizate dupa modelul usilor intalnite la marile palate ale sultanilor. Sala moscheii este decorata cu tablouri de mici dimensiuni, avand forma octogonala, pe care sunt inscrise cu litere arabe numele profetului Mahomed si al lui Allah. In mijlocul salii se poate observa o cupola inalta, inconjurata de ferestre. In centrul cupolei atarna un candelabru de inspiratie araba. Tavanul salii este pictat in diverse nuante de albastru si este infrumusetat cu motive florale simple, facand trimitere la bolta cereasca.

Faianta care imbraca diverse portiuni din peretii moscheii este foarte speciala, ea fiind destinata numai lacaselor de cult. Aceasta faianta a fost donata de catre statul turc in 1910. Placile ceramice sunt decorate cu motive florale si sunt colorate in nuante celor apropiate tavanului.

Centrala termica a moscheii, care este aceeasi din 1910 si inca este in stare de functionare, reprezinta o alta atractie a Marii Moschei. Moscheea Carol I a reprezentat, de-a lungul timpului, o atractie pentru toti cei care iubesc Constanta si zona veche a orasului.

Marea Moschee de-a lungul timpului

Ca majoritatea edificiilor, Marea Moschee din Constanta a avut perioade de inflorire si declin. In anul 1936, dramaturgul, prozatorul si jurnalistul Tudor Soimaru relata urmatoarele:

De Moscheea din centru nimeni nu se ingrijeste. A facut-o regele si o sa o manance marea. A intrat saratura si umezeala in ea pe ogeac si usile ce clantanesc de frig. […] Covoarele in care picioarele se infundau ca in asfalt vara sunt uzate, iar faimosul covor al lui Abdul Hamid o poveste.

Umbra uitarii nu a cazut insa peste maiestuosul lacas de cult musulman, moscheea fiind supusa o data cu trecerea timpului mai multor procese de reparatie. In prezent, Moscheea Carol I este vizitata de cateva mii de oameni pe an, atat turisti cat si localnici.

Programul de vizitare al Moscheii Carol I

Moscheea Carol I poate fi vizitata zilnic intre orele 8 – 20 pe timp de vara. In restul anului programul de vizitare este restrans in intervalul orar 8 – 17. O taxa simbolica (5 lei) se achita la intrare. Copiii si studentii beneficiaza de reducere.

Este bine de stiut ca atunci cand intrati pentru prima oara intr-un lacas de cult musulman este necesar sa respectati cateva reguli de conduita. Este foarte important ca tinuta sa fie una decenta. Este indicat sa reprogramati vizitarea moscheii daca nu puteti respecta aceasta regula. Inainte de a pasi in interior trebuie sa va scoateti incaltamintea. Daca o slujba este in desfasurare, telefoanele mobile trebuie date pe modul silentios sau inchise. De asemenea, nu ar trebui sa treceti prin fata persoanelor care se roaga.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

scara interioara usa minaret vedere din minaret vedere de sus panorama piata ovidiu cupola balcon minaret vedere port usa interior curte moschee vedere cupola vedere port tomis Portul Tomis Vedere Marea Neagra panorama piata ovidiu zona veche apus minaret vedere lateral-spate vedere lateral moschee lateral vedere lateral-fata marea moschee pasare si semiluna

Articolul Marea Moschee din Constanta apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/08/25/marea-moschee/feed/ 0
Ziua Marinei Romane, sarbatoare nationala https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/ziua-marinei/ https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/ziua-marinei/#comments Fri, 11 Aug 2017 18:41:06 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=304 Ziua Marinei Romane este o zi importanta pentru toti marinarii, atat civili cat si militari. Marina Militara a Romaniei (Fortele Navale Romane) pune mare accent [...]

Articolul Ziua Marinei Romane, sarbatoare nationala apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Ziua Marinei Romane este o zi importanta pentru toti marinarii, atat civili cat si militari. Marina Militara a Romaniei (Fortele Navale Romane) pune mare accent pe aceasta sarbatoare si, pe langa Divizioanele Nave, participa la demonstratii si cu celelalte structuri ale sale  (307 Infanterie Marina, GNFOS, Muzica Militara a Fortelor Navale Romane, Grupul Elicoptere, Academia Navala „Mircea cel Batran”, Grup Scafandri de Lupta EOD, etc.).

Mergi la Galeria Foto

Autoritatile publice si institutiile statului (MApN, MAI) marcheaza aceasta zi prin manifestari si programe cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman. Ceremonii religioase si militare sunt organizate, de asemenea. Festivitatile si activitatile (ateliere de scufundari, Ziua Portilor Deschise, expozitii de armament si tehnica, spectacole oferite de fanfara, ceremonii de comemorare, etc.) se desfasoara pe durata unei saptamani in diverse orase din judetele Constanta si Tulcea (Constanta, Mangalia, Tulcea, Medgidia), culminand cu parada navelor si exercitiile demonstrative ce au loc in data de 15 August, la Constanta.

Incepand cu anul 2009, ziua de 15 august a fost declarata sarbatoare nationala.

Ziua Marinei Romane in istorie

Ziua Marinei Romane a fost sarbatorita pentru prima oara in anul 1902, la data de 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Adormirii Maicii Domnului. Fecioara Maria este considerata a fi protectoarea marinarilor de pretutindeni. La acea data, evenimentul a fost marcat in fata ofiterilor Diviziei de Mare, la bordul crucisatorului Elisabeta, in portul Constanta. Ministrul de razboi, Dimitrie A. Sturdza, a fost prezent la festivitati. Mai mult, pe faleza Cazinoului din Constanta au fost organizate spectacole in aer liber, ample manifestari si focuri de artificii.

Incepand cu anul 1912, sarbatoarea intra sub patronajul Majestatii Sale Regina Elisabeta a Romaniei. Initiativa organizarii festivitatilor a apartinut Societatii Marinarilor Civili „Regina Elisabeta”. Manifestarile au evoluat considerabil ca spectaculozitate si amploare. In perioada interbelica festivitatile si manifestarile au fost sustinute de Yacht Clubul Regal Roman, Liga Navala Romana, si Asociatia Marinarilor Civili „Regina Elisabeta”.

Citeste si: Cazinoul din Constanta

Tot de Ziua Marinei Romane, Majestatea Sa Regele Carol al II-lea hotaraste ca singura scoala ce avea ca scop instruirea marinarilor romani sa poarte numele Scoala Navala a Majestatii Sale „MIRCEA”.  Tot atunci a fost creata „Medalia Maritima”, care a devenit „Virtutea Maritima” incepand cu anul 1938.

In perioada 1933-1945 a fost sarbatorita Ziua Apelor. Aceasta sarbatoare preceda Ziua Marinei. La data de 15 august 1936, in cadrul festiv al serbarilor, a fost botezat primul submarin romanesc: NMS Delfinul. Submarinul a fost construit construit la Fiume, in Italia. In 1970 a fost scos din uz. Motorul sau diesel „Krupp” poate fi vazut la Muzeul Marinei din Constanta. Manometrul de adancime este expus la Muzeul Militar National „Regele Ferdinand”. In prezent, Fortele Navale Romane detin un submarin cu propulsie diesel-electrica, clasa „Kilo”, de provenienta sovietica, botezat tot „Delfinul” in memoria primului submersibil.

In anul 1938, din cauza decesului Reginei Maria in data de 18 iulie, s-a decis ca Ziua Marinei Romane sa fie sarbatorita la 8 Septembrie. Pe durata celui de-al doilea razboi mondial, sarbatoarea s-a desfasurat intr-un cadru sobru, de preamarire si comemorare a eroilor marinari. Membrii Comisiei Aliate de Control au luat parte la Ziua Marinei Romane in anul 1945.

Perioada 1950 – 1990

In perioada 1949 – 1953, Ziua Marinei Romane s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS. Aceasta era sarbatorita in ultima duminica a lunii iulie.

Incepand cu 1 august 1954, Ziua Marinei Romane a fost serbata de Ziua Fortelor Maritime Militare. Programul sarbatorii a fost puternic politizat si adaptat ideologiei comuniste.

Din anul 1960 festivitatile capata puternice accente propagandistice. Manifestarile includeau inmanarea de catre delegatii de marinari a unor machete de nave, conferinte despre semnificatia sarbatorii sustinute in intreprinderi de catre propagandisti si ofiteri, vizite ale pionierilor pe navele scoala „Libertatea” si „Mircea”, iesiri in larg cu navele scoala, etc.

Semnificatia religioasa, crestin-ortodoxa, a sarbatorii a fost inlocuita cu una mitologica. Aceasta s-a manifestat prin participarea la festivitati a zeului Neptun, patron al jocurilor si intrecerilor marinaresti.

Incepand cu anul1970, la Constanta sunt organizate timp de doua saptamani „Serbarile Marii”. Acestea se incheiau cu Ziua Marinei Romane.

1990 – Prezent

Incepand cu 1990, autoritatile romane au reluat traditia de a celebra Ziua Marinei o data cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, in data de 15 august. Astfel ca pe 15 august 1991 s-a desfasurat o impresionanta parada navala. Aceasta a fost completata de evolutia spectaculoasa a elicopterelor de lupta din cadrul Fortelor Aeriene Romane. In plus, numeroase demonstratii sportive marinaresti sustinute de echipajele unor ambarcatiuni cu vele si rame si de catre scafandrii militari au avut loc.

In premiera, la festivitatile din Constanta, au fost prezente si echipajul navei militare sovietice „AZOV”, nava de patrulare „SMELI” apartinand Fortelor Navale Bulgare, distrugatorul turc „KOCATEPE”, si echipajul crucisatorului american „USS BELKNAP”.

Spre deosebire de editiile precedente, in anul 1999, festivitatile dedicate Zilei Marine Romane au avut loc in portul Constanta, in zona farului Carol I si la Cuibul Reginei.

Festivitati ce au loc de Ziua Marinei Romane

In fiecare an, de Ziua Marinei Romane, se desfasoara o serie de festivitati ce includ:

 • Inaltarea Pavilionului si a Marelui Pavoaz: acesta este un moment solemn al inceperii ceremoniilor militare. Este un moment specific zilelor de mare sabatoare in cadrul Fortelor Navale Romane.
 • Lansarea ancorelor si coroanelor de flori pentru a cinsti memoria eroilor marinari cazuti la datorie.
 • Parada Navala, care cuprinde atat nave de lupta maritime si fluviale, cat si nave civile.
 • Sosirea zeului Neptun, stapan al oceanelor, marilor si fluviilor. Neptun da botezul marinaresc si declara deschise jocurile marinaresti pe apa.
 • Botezul marinarilor.
 • Diverse intreceri si jocuri marinaresti, cum ar fi: aruncarea colacului de salvare, intreceri de barci 2+1 si 6+1, prinderea porcului la scondru, concursuri de inot si caiac-canoe, demonstratii de sarituri in apa, vanatoare de rate, si multe altele.

De asemenea, au loc diverse activitati: programe artistice, vizitarea navelor de lupta, jocuri marinaresti pe uscat (stafeta marinareasca, fuga in sac, oul in lingura, trasul la odgon, alergare cate doi), retragerea cu torte si focuri de artificii.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

lancer mig21 puma iar330 fregata nave monitor fluvial canoniera lascar catargiu puma nato elicopter fishbed fighter jet divers infanterie marina helicopter puma naval chopper planes mircea regina maria midia frigate ns mircea zborul IAR 99 Soim

 

Articolul Ziua Marinei Romane, sarbatoare nationala apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/ziua-marinei/feed/ 5
Portul Tomis, portul turistic al orasului https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/portul-tomis/ https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/portul-tomis/#respond Thu, 10 Aug 2017 22:01:54 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=249 In apropierea Cazinoului din Constanta si a multelor muzee aflate in centrul vechi al orasului gasim Portul Tomis, o destinatie preferata de localnici si turisti [...]

Articolul Portul Tomis, portul turistic al orasului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
In apropierea Cazinoului din Constanta si a multelor muzee aflate in centrul vechi al orasului gasim Portul Tomis, o destinatie preferata de localnici si turisti atat pe timp de vara, cat si in celelate anotimpuri. In portul Tomis putem admira numeroase ambarcatiuni luxoase si yachturi sosite din toate colturile lumii. Pe langa marea varietate de ambarcatiuni, in Portul Turistic Tomis mai putem gasi restaurante specifice zonei, terase boeme si locuri de promenada. De asemenea, Portul Tomis gazduieste si locuri pentru o gama larga de activitati nautice.

Portul Tomis, din antichitate si pana azi

Prima atestare documentara a Portului Tomis dateaza inca din secolul al XV-lea i.Hr. Teritoriul a ajuns sub influenta Imperiului Roman in secolul I d.Hr., apartinand grecilor pana atunci. Numeroase invazii ale popoarelor migratoare au influentat evolutia portului si a cetatii in perioada bizantina. Dupa caderea Constantinopolului (capitala Imperiului Bizantin, construita pe locul actualului oras Istanbul), portul ajunge sub stapanire otomana. Dupa Razboiul de Independenta din 1878, Portul Tomis, alaturi de intreg teritoriul Dobrogei, intra in proprietatea Romaniei.

Mergi la Galeria Foto

Actualul Port Tomis a fost construit incepand cu anul 1958, in Golful Delfinilor. Bazinul portuar s-a realizat prin inchiderea acestui golf cu doua diguri. In anul 1896 Portul Tomis trece printr-un proces de modernizare. Piatra de temelie a fost pusa de insusi regele Carol I al Romaniei.

Citeste si: Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra

Digul nordic, in forma literei „Y”, a avut o lungime initiala de 400 de metri. In anul 2007 digul a fost prelungit cu inca 200 m. Digul estic se intinde pe o lungime de 500 de metri, incepand din faleza Cazinoului. Laturile sudica, vestica si estica ale Portului Tomis sunt prevazute cu cheiuri.

In partea de sud-vest a bazinului adancimea apei masoara numai 0.50 metri. In partea nord-estica adancimea apei este de aproximativ 3 metri. In perioada 2008-2010 au fost realizate mai multe investitii al caror scop a fost cresterea traficului anual. Din pacate, rezultatele acestor investitii nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor.

Portul Turistic Tomis, un excelent loc de relaxare

Indiferent de anotimp, zona Portului Tomis este un loc ideal pentru cei care doresc sa admire marea, fie printr-o plimbare lejera pe jos, fie din masina. Accesul in port se face prin intermediul unei strazi care coboara pana pe malul golfului, unde sunt acostate ambarcatiuni cu vele, barci pescaresti si yachturi luxoase. Numeroase terase cochete si restaurante care servesc preparate cu specific pescaresc si mediteraneean sunt amenajate pe malul apei. Din port, incepand din zona teraselor, porneste o mica sosea care va conduce spre plaja „Modern”.

Deseori, spre incantarea oamenilor care se plimba pe malul marii, golful Portului Tomis este vizitat de grupuri de delfini si carduri de lebede.

Pe viitor, autoritatile locale intentioneaza sa transfome Portul Tomis intr-o importanta destinatie pentru navele de agrement care naviga de-a lungul litoralului romanesc, cu escale spre nord la Midia si Mamaia, sau spre sud la Neptun, Eforie, Mangalia si Costinesti.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

yacht

drum acces port tomis luimini on plonge restaurant plaja modern portul tomis oameni chei swan people lebada felinar vedrer moschee tomis port water belvedere

Articolul Portul Tomis, portul turistic al orasului apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/08/11/portul-tomis/feed/ 0
Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra https://simplyconstanta.ro/2017/08/04/portul-constanta/ https://simplyconstanta.ro/2017/08/04/portul-constanta/#respond Fri, 04 Aug 2017 07:05:27 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=193 Portul Constanta este asezat pe coasta de vest a Marii Negre intinzandu-se pe o suprafata totala de 3 926 hectare. Portul Constanta: Scurt Istoric In [...]

Articolul Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
Portul Constanta este asezat pe coasta de vest a Marii Negre intinzandu-se pe o suprafata totala de 3 926 hectare.

Portul Constanta: Scurt Istoric

In primii ani ai secolului XIX o companie engleza obtine concesionarea Portului Constanta si demareaza primele lucrari de infrastructura. Portul a fost legat de orasul Cernavoda printr-o linie de cale ferata. Adevarata dezvoltare a portului a inceput insa o data cu alipirea Dobrogei la Romania, in anul 1878. S-au realizat ample lucrari de dezvoltare a infrastructurii sub coordonarea inginerului Anghel Saligny. Lucrarile au continuat si in perioada interbelica si s-au desfasurat chiar si dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. In acea perioada portul s-a extins considerabil si a fost modernizat, amplificandu-se legaturile cu alte mari porturi ale lumii si intensificandu-se traficul de marfuri.

Mergi la Galeria Foto

Portul Constanta: Organizare si subdivizuini

Portul Constanta este segmentat in trei subdiviziuni:

Portul Fluvial

Portul Fluvial este capabil de a opera peste 10 milioane de tone de marfuri anual. Portul Fluvial permite accessul tuturor tipurilor de nave fluviale. Aproximativ 200 de nave fluviale trec zilnic prin acest port.

Portul Turistic

Portul Turistic Constanta reprezint un important punct de reper pentru toate navele de pasageri care navigheaza pe de-a lungul coastelor Marii Negre.

Portul Maritim

Portul Maritim opereaza anual peste 100 000 000 de tone de marfuri. Portul este deservit de 140 de dane complet functionale si este capabil de a primi nave avand o capacitate de pana la 220 000 de tone deadweight (tdw).

Portul Constanta are mai multe terminale pentru diverse marfuri:

 • Vrac Solid

In terminalul Vrac solid se opereaza o mare varietate de marfuri, cum ar fi carbune, minereu, ciment vrac, cereale, cocs, materiale de constructii, si multe altele.

 • Vrac Lichid

Terminalul Vrac Lichid poate opera produse petroliere atat rafinate cat si nerafinate, titei, etc.

 • Containere

Terminalul de Containere din Portul Constanta este cel mai mare terminal de acest tip de la Marea Neagra, avand o capacitate anuala de peste un milion TEU (Twenty-foot Equivalent Unit).

 • RO-RO & Ferry

Acest terminal poate primi nave cu o capacitate de pana la 4 800 de vehicule sau legaturi prin ferry-boat cu toate celelalte state riverane Marii Negre.

 • Pasageri

Terminalul de pasageri are o capacitate de peste 100 000 de pasageri anual.

 • Marfuri generale

In acest terminal se lucreaza cu o gama larga de marfuri, inclusiv produse alimentare, produse chimice, produse metalice, cherestea, si multe altele.

Portul Constanta are legaturi feroviare si rutiere cu toate rutele importante de transport ale tarii. De asemenea, Portul Constanta este cel mai mare port de pe tarmul Marii Negre. Aproximativ 20 000 de oameni lucrau in anul 2007 pe platforma portuara a Constantei.

Citeste si: Statiunea Mamaia – De la inceputuri si pana astazi

In anul 2008 portul Constanta a inregistrat un trafic de marfuri de 61.9 milioane de tone. Din acestea, 11.4 milioane tone au fost transport fluvial si 50.5 milioane de tone transport maritim.

4 Ianuarie 1995 ramane inscrisa in istoria portului ca fiind o zi neagra. In acea zi, in urma unei furtuni puternice, 54 de marinari si-au pierdut viata dupa ce navele pe care se aflau s-au scufundat la mica distanta de tarm.

Portul Constanta: Taxe si Tarife

Portul Constanta ocupa ultima pozitie din punct de vedere al valorii taxelor, conform unui studiu comparativ realizat pe zona Marii Negre. Exista taxe de acces, taxe pentru incarcarea si descarcarea navelor, tarife pentru utilizarea rampei de catre navele RO-RO, si multe altele.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

remorcher Antares port-noaptea night noapte nava King nave GSP-King tugboat caine oras apus macarale port soare

port-constanta

in larg nava in larg Mircea dig GSP Antares platforma NS Mircea Nadezhda Kruzenshtern pescarus Nargys H Four Aida Four Aida cargo

Articolul Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/08/04/portul-constanta/feed/ 0
Statiunea Mamaia: De la inceputuri si pana astazi https://simplyconstanta.ro/2017/07/28/statiunea-mamaia/ https://simplyconstanta.ro/2017/07/28/statiunea-mamaia/#respond Fri, 28 Jul 2017 11:17:29 +0000 http://simplyconstanta.ro/?p=107     Statiunea Mamaia este un cartier apartinand municipiului Constanta din judetul Constanta, regiunea Dobrogea, Romania. Statiunea este situata in nordul municipiului si este o destinatie [...]

Articolul Statiunea Mamaia: De la inceputuri si pana astazi apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
    Statiunea Mamaia este un cartier apartinand municipiului Constanta din judetul Constanta, regiunea Dobrogea, Romania. Statiunea este situata in nordul municipiului si este o destinatie populara a litoralului romanesc. Statiunea are un numar foarte mic de locuitori permanenti , fiind insa suprapopulata pe timpul intregii veri.

Mergi la Galeria Foto

Statiunea Mamaia a fost construita pe un grind litoral intre limanul Siutghiol si Marea Neagra. Denumirea lacului Siutghiol vine din limba turca, insemnand „lacul laptos” (Süt-Göl). Grindul se intinde pe o lungime de 8 km, dar masoara numai 300 de metri in latime. Plaja este lunga si are o latime de pana la 250 de metri. Este acoperita cu un nisip fin, parte cochilifer, parte mineral. Mai multe magazine, terase, restaurante si cluburi sunt asezate de-a lungul plajei.

Mamaia, situata la nord de actuala statiune, era la inceput un mic sat dobrogean situat pe coasta Marii Negre. Satul era populat de pescari lipoveni si greci, tatari crescatori de cai si oieri romani. Denumirea satului provine de la un proprietar tatar al locului de pe vremea stapanirii turce. Numele lui era Mamai.

Amplasamentul de astazi al statiunii nu a fost construit pana in anul 1906, cand au aparut primele cabane din lemn. Acestea erau reunite sub doua Pavilioane. Pavilioanele se terminau cu cate un foisor si o punte care inainta in mare. La data de 22 august 1906 au fost inaugurate primele constructii din Mamaia. Acestea au fost construite dupa planurile intocmite de arhitectul peisagist E. Recont. Totul a fost facut in urma mutarii „bailor de mare” spre nord si a extinderii portului catre sudul Constantei.

Pentru a face accesul turistilor mai usor catre zona Cazinoului din Mamaia, a fost construita o cale ferata intrea Gara Constanta si statiune. Calea ferata urma traseul ocupat in prezent de Bulevardul Mamaia. In anul 1960 linia de cale ferata a fost desfiintata.

Statiunea Mamaia in 1960

Primele constructii ale statiunii au reprezentat nucleul activitatilor turistice din Mamaia. Cladirile au disparut in anul 1920, in urma unui incendiu. Imediat dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, statiunea incepe sa infloreasca. Amenajarea ei incepe o data cu ridicarea resedintei de vara a familiei regale. In cladirea respectiva a functionat o perioada Clubul Castel. In prezent cladirea este intr-o stare avansata de degradare. O vila identica se afla la Balcik, in Bulgaria, unde se afla resedinta de vara a Reginei Maria. Vila din Balcik a fost reconditionata si atrage anual mii de turisti straini, multi dintre ei fiind romani.

Cazinoul din Mamaia a fost construit in anul 1935. In anul 1934 a aparut si primul hotel din statiune, care era de fapt o vila mare.  Primul hotel din Mamaia in adevaratul sens al cuvantului a fost construit in 1936: Hotel Rex. De abia incepand cu anul 1957 incepe constructia hotelurilor-bloc. Primele au fost Hotel Bucuresti (in prezent IAKI) si Hotel Parc.

Citeste si: Cazinoul din Constanta

In perioada regimului comunist, in statiunea Mamaia s-a construit foarte mult fara a avea un plan bine definit de urbanizare. Acest fapt s-a datorat nevoii de spatii de cazare pentru miile de turisti atrasi de nisipul fin. Dezvoltarea statiunii a fost realizata in doua etape. Intre anii 1959-1965 a fost dezvoltata partea din sudul statiunii.

Partea nordica a fost ridicata in cea mai mare parte in perioada 1982-1985, in timpul regimului Ceausescu. In aceasta perioada statiunea a atras un umar foarte mare de turisti. Turistii veneau atat din Romania, cat si din celelate tari ale spatiului ex-sovietic. De asemenea, foarte multi turisti din tarile occidentale veneau in Mamaia.

Dupa anul 1989, statiunea Mamaia nu a mai reprezentat o atractie pentru turistii straini. A devenit in schimb atractiva pentru turistii din restul tarii, aceasta fiind o destinatie libera pentru toti. In perioada anilor 2000 statiunea era extrem de aglomerata iar promiscuitatea era la cote maxime. Primaria Constanta infiintase chiar o statie de taxare la intrarea in statiune. Aceasta a fost ulterior desfiintata, neavand temei legal.

Telegondola, parcul de distractii Aqua Magic si Satul de Vacanta reprezinta principalele atractii ale statiunii Mamaia. Postul de radio al statiunii este Radio Vacanta. Acesta emite din luna mai pana in octombrie si poate fi receptionat in toate statiunile de pe litoralul Marii Negre. Radio Vacanta emite inca din anul 1966 in cinci limbi diferite: romana, franceza, rusa, germana si engleza.

Satul de Vacanta

Satul de Vacanta, situat la intrarea in statiune, este un loc pitoresc si reprezinta una dintre atractiile Mamaiei. Aici puteti gasi 31 de restaurante cu specific traditional romanesc. Restaurantele sunt decorate in stil rustic, conform regiunii pe care fiecare o reprezinta. Suvenirurile din scoici lucrate manual sunt o alta atractie a Satului de Vacanta.

Aqua Magic

Aqua Magic a fost, la momentul inaugurarii, cel mai modern parc acvatic de pe intregul litoral al Marii Negre. De asemenea, a fost si primul parc acvatic construit in Romania. Aqua Magic se intinde pe o suprafata totala de 27 200 de metri patrati (2.7 hectare). Parcul acvatic ofera o gama larga de obiective si distractii, cum ar fi piscine, tobogane, bazine, caderi de apa, baruri, restaurante, fast-food-uri, piscine pentru copii si adulti, magazine de suveniruri, si multe altele.

Telegondola

Telegondola din Mamaia a fost inaugurata la data de 16 iulie 2004. Aceasta a reprezentat o investitie de aprox. 3.5 milioane de euro. Telegondola este un teleferic modern ce leaga Cazinoul din Mamaia de hotelul Perla. Traseul are o lungime de 2.1 kilometri. Telegondola atinge o viteza de 5 metri pe secunda, fiind capabila sa parcurga intregul traseu in doar sapte minute.  Deplasarea se face la o inaltime de 50 de metri.

Lacul Siutghiol

Denumirea lacului Siutghiol vine din limba turca, avand originea etimologica in cuvintele Süt si Göl, insemnand „lacul laptos”. Lacul are o latime de aproximativ 2.5 km si o lungime de 7.5 km. Pe intinderea de apa de 1900 de hectare se desfasoara diverse sporturi nautice, cum ar fi iahting si schi nautic. In lacul Siutghiol se gaseste si Insula Ovidiu, o insula calcaroasa cu o suprafata de 2 hectare, pe care este amplasat un mic restaurant. Accesul pe insula se face cu un mic vaporas turistic.

Statiunea Mamaia in prezent

In ultimii ani, conditiile de cazare s-au imbunatatit considerabil pe masura ce multe dintre hoteluri au fost modernizate. In total statiunea are capacitatea de a gazdui 30 000 de turisti simultan in mai mult de 60 de hoteluri de pana la 5 stele. Plaja in Mamaia este indicata incepand cu mijlocul lunii mai si pana spre sfarsitul lunii septembrie. In aceasta perioada temperaturile medii depasesc 25 de grade Celsius. Apa marii ramane calda pana spre sfarsitul toamnei.

In prezent statiunea este foarte aglomerata pe timpul verii, in special in week-end. Turistii straini au inceput sa revina incet-incet in statiune. Statiunea a fost complet renovata incepand cu anii 2000, in mandatele primarului Radu Mazare. Diverse evenimente si festivaluri sunt organizate an de an in Mamaia. De asemenea, multe cluburi din orasul Constanta se muta aici pe timpul verii.

In Mamaia, pentru o scurta perioada de timp, s-a desfasurat si Class One Romanian Grand Prix, o etapa a competitiei internationale F1 Powerboat Racing. Aceasta a avut loc pe lacul Siutghiol.

Galerie Foto

Foto: © 2012-2017 Marius Manole. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisa reproducerea, distribuirea si folosirea in scop comercial a fotografiilor fara acordul autorului.

(Click pe fiecare fotografie pentru a o deschide la dimensiunea maxima.)

Mamaia

pasarela alb-negru pasarela Statiunea Mamaia Amurg petromidia Marea Mamaia noaptea pasarela 01 lumini pasarela 02 pasarela 04 Lacul Siutghiol apus mamaia apus siutghiol apus mamaia 2012 ponton mamaia b-dul mamaia

Palazu-Mamaia

Hotel Florida

sat vacanta sat vacanta 01 lac siutghiol apus fisheye autocare

Articolul Statiunea Mamaia: De la inceputuri si pana astazi apare prima dată în SimplyConstanta.ro.

]]>
https://simplyconstanta.ro/2017/07/28/statiunea-mamaia/feed/ 0